Ruth Rendell
Rukoile, sinä viaton
WSOY 1983 - Sapo 281
The Lake of Darkness 1980
”Lontoolainen Martin Urban on keskiluokkainen, hyvätuloinen, säntillisesti elävä nuori mies. Hän aikoo jatkaakin tuttua ja turvallista rataansa elämänsä loppuun saakka. Sattuma puuttuu peliin, kun Martin voittaa veikkauksessa yli 100 000 puntaa vanhan tuttavansa avustamana. Kaikki muuttuu kertaheitolla, eikä vähiten siksi, että kuvaan astuu kaunis ja petollinen nainen. Martinin puhtaat ihanteet törmäävät nyt ensi kertaa karuun todellisuuteen ja edessä on monta yllättävää käännettä.”
"Sinä päivänä kun Martin Urban voittaa veikkauksessa 100 000 puntaa,
hänen turvallinen elämänsä muuttuu kertaheitolla. Hänen ylevä
ajatuksensa auttaa pulassa olevia kääntyy notkeasti häntä itseään
vastaan, ja tapahtumat alkavat syöksyä hallitsemattomasti kohti karmeaa
loppuaan. Kaunis salaperäinen nainen pelaa Martinin rahoilla vaarallista
rulettia."
Lupaava asetelma ja mielenkiintoiset päähenkilöt. Kuitenkin näissä Rendellin kirjoissa on jotain sairasta, joskus perverssiäkin, joka vie pohjan mukavalta tarinalta. Tarinan outo heppu on albiino Finn, joka kuitenkin on sympaattisempi hulluudessaan kuin sairaasti käyttäytyvät ’normaalit.’
Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 9/1983: "WSOY:n viettäessä elokuussa Sapo-sarjansa 30-vuotisjuhlaa puhuivat niin sarjan kirjojen valitsijat kuin arvostelijatkin hiukan haikeantuntuisen neuvottomasti siitä, miten uuden salapoliisiromaanin lukijakuntaa on vaikeaa täsmentää. Rajat rikosromaanin ja muun kirjallisuuden välillä hälvenevät hälvenemistään. Englantilaisen Ruth Rendellin (s. 1930), jolta on aikaisemmin suomennettu teokset Vain lasta pirunkuva pelottaa ja Kuoleman pitkä varjo, kolmas suomennos on malliesimerkki kirjasta johon viihteellisten arvojen etsijän on turha kajota. Se on kylläkin rakennettu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ja myös erittäin jännittävä sanan missä tahansa mielessä, mutta olennaisesti se on myös romaani rikoksesta ja romaani ihmisistä, luonteista, heidän pyrkimystensä toivottomuudesta, heidän suhteidensa mahdottomuudesta, sattumien luomasta kuviosta jossa he pyristelevät. Rendellillä on myös toisentyyppisiä, perinteisempiä kirjoja joiden keskushahmona on komisario; Rukoile, sinä viaton -romaanin maailmassa ei poliisilla ole järjestävää, lukijan mielenrauhaa tyynnyttävää merkitystä. Poliisin tehtävä alkaa korkeintaan kirjan viimeisen sivun jälkeen."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti