9.8.2018

318. Engel, Howard: Lunnaspeli

Howard Engel
Lunnaspeli 

WSOY 1988 - Sapo 318
The Ransom Game 1981

"Nukkavieru mutta terävä yksityisetsivä Benny Cooperman on tuttu Sapo-sarjassa aikaisemmin ilmestyneestä teoksesta palaneen käryä. Nyt Cooperman saa vetävältä vaaleaveriköltä tehtäväkseen etsiä käsiinsä tämän kadonneen poikaystävän, ehdonalaisessa olleen kidnappaajan Johnny Rosan. Kateissa on paitsi mies myös puolen miljoonan dollarin lunnassumma, joten ei ole ihme, että Johnny Rosaa etsii monta muutakin henkilöä. Kuolema kylpyammeessa ja muut juttuun liittyvät seikat selvitetään kanadalaisen rikoskirjailijan nasevaan tyyliin."

Tästä voi sanoa saman kuin kirjailijan aiemmasta teoksesta Palaneen käryä (Sapo 311). Päähenkilö on amerikkalaisia kollegoitaan siedettävämpi, eikä nyrkkitappeluja ole yhtä paljon. Tarina on keskinkertainen, mutta on vaarassa sotkeutua omaan näppäryyteensä lukuisien henkilöiden kanssa. Päähenkilön monisivuinen loppuselvittelykin on liian monimutkainen.



Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1988: "Raymond Chandlerin ja Ross Macdonaldin yksityisetsiväromaanin perinne elää häkellyttävän voimakkaana. Kanadalaisen Howard Engelin molemmat tähän mennessä suomennetut romaanit, viimevuotinen Palaneen käryä ja tämä Lunnaspeli, alkavat uhittelevan klassisesti: asiakas kävelee mitenkuten kitkuttavan yksityisetsivän nuhjuiseen toimistoon ja antaa tehtävän. Engelin etsivä Benny Cooperman on ammattikuntansa sympaattisimpia tuttavuuksia, sinnikäs uurastaja, joka kokoaa palapeliä pikku yksityiskohdista. Kummankin romaanin rakenne on tiukka ja looginen, miljöö (kartalta löytymätön Granthamin kaupunki) elää, kielen kuvat ja dialogi säkenöivät. Kihelmöivä jännitys nousee ihmisten kohtaamisista, keskustelusta, suhteista, ei toiminnallisesta väkivallasta. Rinnan hiukan rajumman Stephen Greenleafin kanssa Engel on meillä tunnetuista perinteen jatkajista innostavin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti