24.8.2018

107. Moyes, Patricia: Setä Kuolema Hollannissa

Patricia Moyes
Setä Kuolema Hollannissa
WSOY 1970 – Sapo 107
Death And The Dutch Uncle 1968

“Tuulimyllyn siipi on kammottava, kuin jättiläismäisen luurangon käsi. Hiljaa kirskahdellen se lähtee liikkeelle, kehittää valtavan vauhdin ja pyyhkäisee tieltään kaiken. Sitoessaan uhrinsa myllyn alle murhaaja tiesi tämän. Sen tiesi myös apuun rientävä Scotland Yardin ylikomisario Henry Tibbett. Mutta ehtiikö hän ajoissa? Hänen on valittava yksi kolmesta tuulimyllystä, jotka armoton automaattikoneisto käynnistää klo 10. Aikaa neljä minuuttia. Setä kuolema kiitä Lontoosta Amsterdamiin ja pitkin Hollannin idyllistä maaseutua. Mistäkö kaikki alkoi? Ihan tavallisen näköisestä tavallisiin vaatteisiin pukeutuneesta keskikokoisesta miehestä, jolla oli ihan tavallinen tekoparta ja ihan tavalliset tummat lasit.”

Tällaiset kirjat pitäisi oikeastaan kieltää. Hyväuskoinen lukija ajattelee lukea viitisentoista minuuttia ennen nukahtamistaan, mutta huomaakin lukeneensa pari tuntia ja aamulla sitten väsyttää… Erinomainen jännäri aitoon 60–70 luvun tyyliin!

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1970: ”Moyesin äsken suomennettuun 'Totuus nukkuu sikeästi' -dekkariin verrattuna yllättävän pitkäpiimäinen, vaivalloisesti käynnistyvä teos. Pikkurikollisen murhaselvittelystä paisuu melko monimutkaisia teitä kansainväliseen politiikkaan liittyvä suurjuttu, jonka loppuvaihe tapahtuu Hollannissa asiaankuuluvine tuulimyllyjen hyväksikäyttöineen. Jos dekkarin voi vaivatta keskeyttää ja vaivoin jatkaa, niin paha on.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti