22.8.2018

136. Fleming, Joan: Nuori mies, kuolema kolkuttaa

Joan Fleming
Nuori mies, kuolema kolkuttaa 

WSOY 1972 - Sapo 136
Young Man, I Think You’re Dying 1970

"Joe Bogey saattoi puhua ystäviensä kanssa tuntikausia aikuisten kenkkumaisuudesta, rikkoa liikennemerkkejä, polttaa pilveä ja potkia mellakkapoliisia, mutta synkkä tosiasia oli että hän paljon mieluummin käyttäytyi kunnolla ja paistoi pizzoja pikku baarissa Lontoon Sohossa. Juuri kun oma pizzapaikka kangasteli hänen tulevaisuudensuunnitelmissaan — että pitikin sattua — häneen ripustautuu kotoa karannut Twiggy -säärinen seurapiiripimu, ja sietämätön ystävä W. Sledge sotkee hänet epäilyttäviin, ja mikä vielä pahempaa, rikollisiin puuhiinsa. Poliisin päästessä lähemmäksi vanhan kuristetun naisen ja ikkunasta hypänneen hindutytön arvoitusta Joe Bogey tuntee kuinka Sohon ilma käy hänelle yhä vaikeammaksi hengittää."

Mukava tarina, ei mikään salapoliisikertomus. Nuori lontoolainen Joe tapaa kotoa karanneen Francesin. Valitettavasti Joen rikollinen lapsuudenystävä W.Sledge sotkee hänet puuhiinsa. Helppolukuinen kirja ja hyvää ihmiskuvausta. Kannattaa lukea toistekin. Kirja valittiin Englannissa vuoden parhaaksi rikosromaaniksi ilmestymisvuonnaan 1970.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1972: "Neljänkin suomennoksen jälkeen on Joan Flemingistä hiukan vaikea saada otetta. Hänen kirjansa eivät näytä muistuttavan sen enempää toisiaan kuin muitakaan dekkareita, hän on nokkela ja kekseliäs, uteliaasti luettava, mutta sitten? "Nuori mies, kuolema kolkuttaa" on tuntemistani Joan Flemingin kirjoista ristiriitaisin kait siksi, että se on sijoitettu kouraantuntuvan todelliseen ympäristöön, suurkaupungin uusien tornitaloslummien nuorison keskuuteen, ja siksi, että Fleming aluksi tuntuu ottavan ihmisensä tosissaan. Huvittuneisuus ja vetäytyvyys saavat vähitellen kuitenkin yliotteen, ja sitä mukaa kuin keskushenkilöksi kohoaa kertakaikkisen paha nuori rikollinen, alkaa Flemingin psykologia maistua härskiltä. Tasapainottavana tekijänä on apurin, pikkuisen pizzaleipurin, ja hänen vanhempiensa välisen suhteen kuvauksen tuoreus. Yhdentekeväksi tätä dekkaria en syytä, osittain kyseenalaiseksi kylläkin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti