24.8.2018

110. Curtiss, Ursula: Varo! Sairaala-alue

Ursula Curtiss
Varo! Sairaala-alue 

WSOY 1970 - Sapo 110
Danger: Hospital Zone 1966

"Jännitys alkaa todella hehkua, kun Emily Reid herää eräänä aamuna sairaalassa uuden huonetoverinsa hourailuun: jotakin koirasta, jotakin liljasta ja siitä mitä tapahtuu kun alkaa sataa lunta. Muutaman tunnin kuluttua ensimmäiset hiutaleet leijailevat maahan. Mutta Emilyä askarruttaa Charles Telfair: jotakin on tosiaan vialla. Hoitajattaretkin ihmettelevät miksi vasta kihlautuneen nuoren viehättävän naisen sulhanen ei anna itsestään elonmerkkiä. Ei soita, ei lähetä kukkia."

Parikymmentä jännäriä kirjoittaneen amerikkalaiskirjailijattaren keskinkertainen teos. Tapahtumia kuvaillaan eri tahoilta. Lukija käy sairaalassa olevan päähenkilön luona, seuraa tämän kiusallisen serkkutytön puuhia, tarkkailee konnapariskunnan vehkeilyjä ja paheksuu tuomarin rouvan edesottamuksia. Tarinaan on koetettu saada jännitystä, mutta siinä ei aivan onnistuta. Kirjassa on jotenkin sähläyksen tuntua, mutta juoni viedään kunnialla päätökseen.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluoettelossa 5/1970: "Äkilliseen munuaistulehdukseen sairastunut nuori morsian on sairaalassa kuullut huonetoverinsa hourailevan ja toteaa myöhemmin kyseessä olleen murhasuunnitelman. Erinäisten yhteensattumien vuoksi hänen yhteytensä ulkomaailmaan ovat katkenneet, eikä hän liioin saa sairaalan henkilökuntaa vakuuttumaan, kun väittää olevansa vaarassa tietojensa vuoksi. Näistä lähtökohdista sangen tunnettu amerikkalainen jännitysromaanien tekijä rakentaa ja laukaisee vaaratilanteen toisensa jälkeen ahdinkoon joutuneen morsiamen vaivoin puolustautuessa vainoojaansa vastaan sairaalan näennäissuojatuissa olosuhteissa. Nokkela dekkari, jossa uskomattomatkin yhteensattumat on saatu näyttämään pitäviItä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti