Kohti Nollapistettä
WSOY 1975
Towards Zero 1944
”Henkilöt: Nevile Strange – Todellinen Apollo, jolla oli kaikkea mitä mies voi toivoa, erinomaisen urheilijan maine, suuri pankkitili ja kaksi kaunista vaimoa – mutta joka ei silti olut onnellinen. Audrey Strange – Nainen, jonka hohtava yöperhosmainen kauneus täytti Gull’s Pointin, sekoitti Nevile Strangen ajatukset ja raivostutti tämän uutta vaimoa. Kay Strange – Nuori ja elinvoimainen nainen, jonka luonne oli hänen tulipunaisen tukkansa mukainen – hän ei kerta kaikkiaan suostunut antamaan etusijaa Nevilen ensimmäiselle vaimolle. Lady Camilla Tressilian – Itsevaltainen invalidi, joka kutsui hyvin mielellään kotiinsa vieraita mutta piti liian pitkälle menevänä kun Gull’s Pointista tuli äkkiä ménage à trois. Tarkastaja Battle – Scotland Yardin pokerinaamainen etsivä, joka havaitsi että hänen järjestelmällisestä nuuskimisestaan oli hyötyä jopa loman aikana.”
”Minä pidän hyvistä salapoliisijutuista, mutta ne alkavat väärästä paikasta. Ne alkavat murhasta, mutta murha on oikeastaan loppu. Varsinainen tarina alkaa jo paljon ennen sitä.” Herra Traves oli kahdeksankymmenvuotias kokenut lakimies ja tiesi mitä puhui. Siksipä tähän juttuun sekaantuneet henkilöt alkoivat liukua kohti nollapistettä, murhaa, jo paljon ennen h-hetkeä. Nevile Srange, jolla oli kaksi kaunista vaimoa. Itsevaltias invalidi lady Camilla ja uskollinen seuraneiti Mary Aldin. Tarkastaja Battle ja hänen tyttärensä Sylvia. Tietyt seikat saattoivat heidät tiettyyn paikkaan tietyllä hetkellä.
Rakenteeltaan erikoislaatuinen dekkari on asiantuntijoiden mielestä ehdottomasti tekijänsä parhaita."
Agatha naamioi tarinan triangelidraamaksi, mutta tuttuun tyyliinsä kätkee pinnan alle aivan jotain muuta – tällä kertaa toisen triangelidraaman. Nevile menee uuden vaimonsa kanssa Lady Camillan kartanoon vierailulle ja kutsuu mukaan entisen vaimonsa Audreyn. Kuolemaksihan tuollainen älyttömyys koituu. Onneksi lähistöllä on lomaansa lopettelemassa muistakin Agathan kirjoista tuttu tarkastaja Battle Scotland Yardista. Ratkaisuun tarvitaan tällä kertaa Battlen tyttären kiusallinen koulukiusauskokemus ja herra Andrew MacWhirterin epäonnistunut itsemurhayritys. Näppärä tarina on tyypillinen Agatha Christien taidonnäyte.
Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1/1976: "Jälleen vanhaa hyvää Agatha-vuosikertaa. Varsinkin alun rakenneratkaisu on houkutteleva - langat lähtevät monelta suunnalta ja ovat pitkään näennäisesti vailla yhteyttä toisiinsa - ja myös itse kehittelyn harhautukset ovat sillä lailla reiluja kuin vanhan kunnon ajan dekkareissa kuuluu ollakin. Ratkaisuun tottuneen Agatha-lukijan pitäisi olla varautunut, mutta enpä ollut."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti