13.8.2018

248. Devine, Dominic: Kuin maan nielemänä

Dominic Devine
Kuin maan nielemänä 

WSOY 1980 - Sapo 248
Sunk Without Trace 1978


"Ruth Kellaway lähtee etsimään isäänsä, tutkimaan sen miehen menneisyyttä, josta hänellä ei ole mitään tietoa.
Hän tapaa yllättäen myös sisarpuolensa, jonka olemassaolosta hän ei ollut selvillä. Jutun myötä hän tulee tutustuneeksi hieman erikoislaatuiseen tapaan hoitaa pikkukaupungin kunnallispolitiikkaa – ja menee tässä tutustumishalussaan ilmeisesti kaiken kaikkiaan liian pitkälle, koska yhtäkkiä katoaa kuin maan nielemänä."

 
Äitinsä kuoltua Ruth Kellaway lähtee etsimään isäänsä, josta äiti ei suostunut kertomaan. Äidin papereiden ohjaamana Ruth menee skotlantilaiseen pikkukaupunkiin ja alkaa penkoa menneisyyttä. Tutkimukset keskittyvät kunnallispolitiikkaan ja Hutchingsin perheeseen. Tarina seuraa enemmänkin Ruthin sisarpuolen Judyn elämää, jossa vaikuttavat kunnianhimoinen poliitikko Victor Ross ja Judyn entinen kihlattu Ken. Eräs nainen murhataan ja pian Ruth katoaa.
Mielenkiintoinen kirja, jossa lukija perinteisen salapoliisikertomuksen tapaan arvailee syyllistä viime sivuille asti. Brittiläinen David McDonald Devine käytti kirjailijanimiä Dominic Devine ja John Munro. 

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1980: "Näitä englantilaisiin kyliin ja pikkukaupunkeihin Sijoittuvia rikosdraamoja on Agatha Christien rinnalla ja jäljissä tuotettu suomeksikin niin runsaasti, että niiden toisistaan erotteleminen tuottaa melkoisia muistiongelmia, kunhan vähänkin aikaa on kulunut lukemisesta. Tämä on huolekkaasti ja kohtalaisella taidolla kerrottu tarina tytöstä, joka tulee kostamaan äitiään kohdanneet vääryydet ja samalla kiristämään uhrejaan, mutta joutuu ennen pitkää omaan ansaansa ja kadonneiden kirjoihin, kunnes rikos saadaan selvitetyksi. Lisämausteena on hieman hämäräksi jäävä kunnallispoliittinen petos pikkukaupungin hallinnollisessa ylätasossa. Niin verkkaan ja vuolain yksityiskohdin kuin tarina eteneekin, tekijä saa kuitenkin kuin ihmeen kautta lukijansa pidetyksi kohtalaisessa vireessä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti