Edgar Lustgarten
Pähkinä purtavaksi
WSOY 1979 - Sapo 234
A Case To Answer 1947
"Soholainen katutyttö Kate Haggerty on murhattu kauhistuttavan raa'asti. 'Raivohullun työtä', toteaa paikalle saapunut komisario ytimekkäästi. Mutta syytetty Arthur Groome ei ole raivohullu vaan perhettään rakastava, hiljainen, hyvänluonteinen liikemies - mainekin nuhteeton lukuunottamatta lyhytaikaista suhdetta surmattuun tyttöön. Alkaa kiduttavan jännityksen täyttämä draama, jonka lopputuloksesta riippuu miehen elämä. Huippujuristien kaksinkamppailu, makupala sensaatiota himoitsevalle yleisölle ja lehdistölle. Valamiehistön ryhtyessä päättämään asiaa ovat puntit tasoissa: mahdollisuudet viattomaksi julistamiseen täsmälleen viisikymmentä sadasta.
Edgar Lustgarten on 1907 syntynyt manchesterilainen lakimies, ja 1947 ilmestynyt pähkinä purtavaksi hänen esikoisteoksensa. Se on brittiläiseksi rikosromaaniksi poikkeuksellisen realistinen, oikeudenkäyttöä analysoiva, lähes dokumentoiva."
Tämä on perinteinen oikeussalidraama. Oikeudessa käsiteltävä tapaus kuvataan aluksi hyvin lyhyesti. Oikeudenkäyntiä sitten puidaan seikkaperäisesti - jopa niin että alkaa kyllästyttää. Lopussa kuitenkin odottaa yllätys. Opetus: älkää ihmiset harrastako syrjähyppyjä. Olette vaarassa saada hirttotuomion.
Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1979: "Takakannen mukaan tekijä on v. 1907 syntynyt lakimies ja teos, joka hieman yllättäen on varustettu klassikon tunnuksin, on kirjoitettu v. 1947. Se on huolellisesti ja tarkoin harkittu kuvaus oikeudenkäynnistä, jossa ammattitaidollista huippua edustavat juristit esittävät todisteita ja vastatodisteita katutytön murhaan syylliseksi epäillyn hyvämaineisen liikemiehen ja perheenisän osuudesta tekoon. Siitäkin huolimatta, että tunnelma oikeussalissa tihenee ja laukeaa ja saa koko ajan uusia vivahteita, teos on hieman junnaavaa luettavaa ennen yllätyspäätöstä, joka asettaa oikeudenjäsenten ratkaisumotiivit ironisen kriittiseen valoon varsin herkullisella tavalla."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti