12.8.2018

274. Bergman, Andrew: Presidenttipeli

Andrew Bergman
Presidenttipeli 

WSOY 1982 - Sapo 274
The big kiss-off of 1944, 1974

"Amerikkalainen Andrew Bergman tavoittaa mainiosti 40-luvun nostalgiset tunnelmat. Sympaattinen, hirtehishuumoria viljelevä yksityisetsivä LeVine tuo mieleen Raymond Chandlerin kirjat. Andrew Bergman on filosofian tohtori pääaineenaan historia. Hän on kirjoittanut filmikäsikirjoituksia ja 30-luvun amerikkalaisen elokuvan historian. Hänen ensimmäinen suomennettu dekkarinsa ’Hollywoodin hirsipuut’ on myös ilmestynyt Sapo-sarjassa."

Yksityisetsivä Jack LeVine selvittelee kiristystapausta. Vaikutusvaltaiset ihmiset yrittävät painostaa häntä lopettamaan tutkimukset.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1982: "Bergman on amerikkalainen tohtoritason dekkarin tekijä, erikoisalanaan elokuvan historia ja sen tuntumista hän on veistänyt jo aikaisemmin suomeksi ilmestyneen dekkarinkin, nimeltä Hollywoodin hirsipuut. Presidenttipeli on sitä varhaisempaa tuotantoa ja sijoittuu presidentinvaalin vaiheilla käytävän valtapelin kiemuroihin toisen maailmansodan loppuvaiheissa. Chandlerin esikuvan mukainen nokkelasti sanaileva, itseironinen epäsankari-yksityissalapoliisi sotkeutuu tanssitytön kiristystä koskevan selvittelytyönsä kautta korkeimman tason armottomaan poliittiseen valtataisteluun ja selviää siitä omaksikin yllätyksekseen jotakuinkin ehyenä. Nautittavinta tässä dekkarissa on sen irtonainen ja nasevasti leukava tyyli, juonen kiemuroihin lukijaparka on aina joskus sekaantua perin juurin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti