4.8.2018

410. Gercke, Doris: Kuolema kulkee puutarhassa

Doris Gercke
Kuolema kulkee puutarhassa
 

WSOY 1998 - Sapo 410
Der Krieg,der Tod, die Pest 1990

"Hampuria alastomimmillaan: teollisuusalueen laitakadulla riehuu jengisota. Eräs prostituoitu tietää liikaa ja pelkää henkensä puolesta. Entinen poliisi Bella Block, joka pitää vodkasta ja venäläisestä runoudesta, ryhtyy selvittämään asiaa ja joutuu rakkauden ja prostituution, parituksen ja väkivallan, huumeiden ja murhan tiuhaan verkkoon."

411. van Gulik, Robert: Viisi suotuisaa pilveä

Robert van Gulik
Viisi suotuisaa pilveä
 

WSOY 1998 - Sapo 411
Judge Dee at Work 1967


“Van Gulikin viimeinen tuomari Dee – kirja. Kahdeksan novellia kertovat Deen menetelmistä, joilla hän ratkaisee mahdottomiltakin tuntuvia arvoituksia hieman Sherlock Holmesin tapaan. Dee oli oikea historiallinen henkilö, jonka elämää van Gulik, Kiinan historian ja kulttuurin tuntija, on käyttänyt hyväkseen teoksissaan. Tarinoiden tapahtumiin hän sai virikkeitä myös perinteisestä kiinalaisesta rikoskirjallisuudesta.”

Kirja sisältää novellit Viisi suotuisaa pilveä (Murhaaja yritti hankkia alibin itselleen viiden pilven muotoisen suitsukekellon avulla), Virastomurha (Asianmukaisesti arkistoidut kirjelmät voivat auttaa rikoksien ratkaisemisessa), Sateen tuomaa (Tässä valotetaan hieman Deen perhe-elämää. Tuomari auttaa kurjan kalastajan ja kuuromykän tytön onneen), Murha lootuslammella (Lammen sammakot kertoivat tuomarille murhaajan), Kaksi kerjäläistä (Dee myöhästyi perhepäivälliseltä Lyhtyjen juhlana, mutta osoitti kuinka Ruusunraikas pudotti orkidearuukun ihailijansa päähän), Väärä miekka (Komeljanttaripariskunta menettää samana päivänä sekä poikansa että tyttärensä), Keisarin arkut (Dee selvittää yhden yön aikana kaksi ongelmaa, joista toinen vaikuttaa koko keisarikunnan kohtaloon ja toinen kahden ihmisen elämään) ja Uudenvuodenaaton murha (Mitään murhaa ei lopulta ollutkaan – pieni perhe löytää kadottamansa onnen). 

Hieno päätös Gulikin Dee-sarjalle.

412. Bogart, Stephen: Tappava näytelmä

Stephen Bogart
Tappava näytelmä 

WSOY 1998 - Sapo 412
Play it Again 1995

"Newyorkilainen yksityisetsivä R.J. Brooks hoitaa avioeroasioita, etsivätoimen alinta kastia. Rikas rouva haluaa kiistattoman näytön aviomiehensä petollisuudesta oikeutta varten. R.J. on hankkimassa todisteita samana yönä, kun hänen äitinsä, palvottu elokuvatähti Belle Fontaine joutuu murhaajan uhriksi. Fontainen ja hänen rakastajansa ruumiit löytyvät aseteltuina kuin elokuvakohtauksen kuvausta varten. Samaan aikaan murhaaja jo valmistelee nerokkaana pitämänsä sarjanäytelmän suunnitelmaa."

Etsivä R. J. Brooks ei ole nähnyt äitiään, kuuluisaa filmitähteä kuukausiin. Kun tämä murhataan kylmäverisesti Manhattanilla, lähtee R.J. metsästämään tappajaa. Tässä hänelle on apua Hollywoodin yhteyksistään. Kovaksikeitetty amerikkalaisdekkari jossa käytetään liian ronskia kieltä.
Kirjailija Stephen Bogart on Lauren Bacallin ja Humphrey Bogartin poika.

413. Chapman, Sally: Kybersuudelma

Sally Chapman
Kybersuudelma
 

WSOY 1998 - Sapo 413
Cyber Kiss 1996


"Tietokoneohjelmoija Ben Kowolsky saapuu datarikoksiin erikoistuneen etsiväpari Vic Paolin ja Julie Blaken luo ongelmineen. Kowolsky on bongannut internetin eroottisesta keskusteluryhmästä vaaralliseksi osoittautuneen kumppanin. Nimimerkki "Yötanssijan" lupaamassa kybersuudelmassa on piinallista imua, joka uhkaa suistaa Kowolskyn pois raiteiltaan. Kylmän kalseat, tekniset kehykset saavat väistyä, kun elektroninen sadomasokismi muuttuu veriseksi todeksi... Ja kun jäljet johtavat Kowolskyn työpaikalle lääketehtaaseen, näennäisen steriiliin ympäristöön keskelle eläinkokeita ja biologisia aseita, on Blaken ja Paolin ryhdyttävä tositoimiin juttua ratkaistessaan. Sally Chapman kirjoittaa edellisestä suomennoksestaan Rakkautta ja bittejä (1996) tutuksi käyneellä vauhdikkaalla tyylillä, jota sävyttää nasevien ja ironisten kommenttien värittämä dialogi."

414. Arvidsson, Tomas: Vanhan ystävyyden nimissä

Tomas Arvidsson
Vanhan ystävyyden nimissä
 

WSOY 1998 - Sapo 414
För gammal väskaps skull 1996


"Parista miljoonaluokan keikasta epäilty rehtori Al Bergman hyppää mereen Öölannin sillalta. Hänen rikoskumppaninsa, opintorehtori Jan Bertilsson ei jää suremaan, sillä hän tietää ettei Bergmanin kaltainen nautiskelija riistä itseltään henkeä - varsinkaan kun tällä on kätkössä muutama miljoona. Sitä Bertilsson ei kuitenkaan aavista, että rehtori kaavailee uusia operaatioita, joihin tarvitsee taas vanhan kaverinsa apua. Ensimmäinen kohde on Kööpenhaminan lähellä sijaitseva Louisianan taidemuseo. Bergman rakastaa laatutaidetta, etenkin sellaista jonka voi hyvään hintaan myydä Yhdysvaltoihin. Opintorehtori Jan Bertilssoniin tutustuimme jo kirjassa Herrojen kanssa varkaissa (Sapo 1989). Tomas Arvidsson punoo taiten hauskat dekkarinsa, joissa kunnioitetut kansalaiset kulkevat laveaa tietä. Näissä kirjoissa ei veri roisku, mutta sitäkin osuvammin ruoditaan byrokratiaa, hölmöyttä ja epäoikeudenmukaisuutta."

415. Christie, Agatha: Kirstun arvoitus

Agatha Christie
Kirstun arvoitus: yhdeksän kertomusta
 

WSOY 1999 - Sapo 415
While the Light Lasts 1997


"Yli 20 vuotta Agatha Christien kuoleman jälkeen kävi ilmi, että hänen tuotantonsa sisältää unohduksiin jääneitä kertomuksia. Monien kollegoidensa tavoin Christie kirjoitti uransa alkuaikoina aikakauslehdille tarinoita, joista suurin osa päätyi myöhemmin hänen kertomuskokoelmiinsa. Seitsemää lejtikirjoitusta ei ole kuitenkaan julkaistu missään sen koomin kun ne ilmestyivät 1920- ja 1930-luvulla. Nyt ne - samoin kuin kaksi varhaista Poirot-tarinaa, joita hän käytti myöhempien romaaniensa pohjana - ovat luettavissa Kirstun arvoitus -kokoelmassa. Teos sisältää dekkarikuningattaren esikoiskertomuksen."

Sisältää kertomukset: Unien talo, Näyttelijätär, Jyrkänne, Jouluseikkailu, Yksinäinen Jumala, Man-saaren kulta, Vanki, Bagdadin kirstun arvoitus, Niin kauan kuin valoa riittää. Nämä ovat 1920 ja 1930 luvuilla aikakauslehdissä ilmestyneitä varhaisia Christien tarinoita. Mukana on kaksi varhaista Poirot-juttua. Agatha on pystynyt parempaankin. Jotkut kertomuksista ovat tunnelmaltaan aika raskaita.

416. Westlake, Donald: Pahimmassa tapauksessa

Donald Westlake
Pahimmassa tapauksessa 

WSOY 1999 - Sapo 416
What's the Worst That Could Happen? 1996


”Dortmunder ja Gus tekevät "varman" keikan öykkärimiljonääri Max Fairbanksin taloon. Sen pitäisi olla tyhjillään konkurssin vuoksi, mutta lemmenyötä viettämään murtautunut isäntä yllättää Dortmunderin, soittaa poliisit ja mielestään hyvänä vitsinä takavarikoi Dortmunderilta sormuksen. Dortmunder vannoo kostavansa nöyryytyksen ja hankkivansa takaisin myös sormuksen, vaikka se on arvoton. Eri puolilla säntäilevän Fairbanksin tavoittamiseksi tehdään useita huolellisia suunnitelmia ja yrityksiä. Niissä ovat mukana myös Andy Kelp ja hänen uusi naisystävänsä, joka huomaa joutuneensa hienoista seurapiireistä uuteen ja hämmentävään "seurapiiriin". Tarina sormuksesta leviää Dortmunderin ystävien keskuudessa. Niinpä peräti kahdenkymmenen hengen iskuryhmä lähtee hoitamaan hommaa Las Vegasiin.”

Konnat ovat tyrmistyneitä. On ennekuulumatonta, että ”rehellinen” ihminen varastaa konnalta. Eihän sellaista sovi tehdä. Kirjan pohjalta on tehty elokuva, joka tekee anteeksiantamatonta vääryyttä tarinalle ja varsinkin Dortmunderille. Dortmunder on apean näköinen, laiha ja nuhjuinen tyyppi, eikä afrokampauksinen hulivili.

417. Noll, Ingrid: Apteekkari

Ingrid Noll
Apteekkari 

WSOY 1999 - Sapo 417
Die Apothekerin 1994


"Rosemarie Hirte on viidenkymmenenkahdeksan ja naimaton eikä hänellä käy liikoja vieraita.  Siksi nuoremman naisen, Hella Moormannin, on helppo sairaalahuoneen hämärässä uskoutua naapurilleen kuin rippiäidille.  Rosemarie Hirte saa kuulla, millainen murhaajan poltinmerkki Hella Moormanniin painettiin kaksitoistavuotiaana ja kuinka tämä toistuvasti on joutunut sopimattomiin seikkailuihin yrittäessään parantaa miesten sairaita sieluja. 

Kahden omalaatuisen naisen pakahduttavan tiivis tarina on Ingrid Nollin toinen suomennettu jännitysromaani."

Kirjasta jää jotenkin ankea ja alakuloinen tunnelma.

418. Novak, Maja: Murha aluevesillä

Maja Novak
Murha aluevesillä 

WSOY 1999 - Sapo 418
Izza kongresa ali umor v teritorialnih vodah 1993 


"James Watson on palkattu pitämään silmällä iäkästä John Fitzpatrickia kansainvälisessä rikoskirjailijoiden kokouksessa Dubrovnikissa. Watson yrittää sulautua värikkääseen joukkoon, hän ei saa paljastaa itseään eikä sekaantua asioihin, vaikka tapahtuisi mitä yllättävää hyvänsä. Seurueen yhdessäolo alkaa meriretkellä. Retki päättyy haveriin, ja sen aikana tapahtuu murha. Rikoksen uhri on John Fitzpatrick. Rikoskirjailijoiden kokous saa täysin uuden suunnan ja on täynnä yllätyksiä. Slovenialaisen Maja Novakin rikosromaani on harvinaista herkkua sapojen ystäville."

419. Gercke, Doris: Snapsia lapsille

Doris Gercke
Snapsia lapsille 

WSOY 2000 - Sapo 419
Kinderkorn 1991

"Entinen rikoskomisario, yksityisetsivä Bella Block on järjestänyt elämänsää uudelleen ja jättänyt työnsä. Kauan hän ei kuitenkaan saa nauttia vapaudestaan, sillä eräänä päivänä hänen luokseen saapuu järkyttynyt naispoliisi, jonka partioalueena on Hampurin rähjäinen betonilähiö. Siellä on vuoden aikana kuollut kolme kouluikäistä tyttöä, joista viimeisin putosi ikkunasta miltei partioauton katolle. Rikospoliisin tutkimukset polkevat paikallaan, ja siksi ennakkoluulottoman Bellan apua toivotaan. Vastentahtoisen Bellan uteliaisuus herää, ja hän päättää ottaa selvää tilanteesta. Pian hän huomaa tulleensa alueelle, jossa lasten asiat ovat todella huonosti."

420. Alvtegen, Karin: Tuntematon

Karin Alvtegen
Tuntematon 

WSOY 2003 - Sapo 420
Saknad 2000


"Yhteiskunnan laitapuolella elävän Sibyllan on keksittävä keinot päästäkseen silloin tällöin lämpimään kylpyyn, nukkumaan valkeiden lakanoiden väliin ja saadakseen kunnolla syödyksi. Kun kaiken tämän pystyy tekemään itseään myymättä, tuovat nämä hetket päivänpaistetta muuten kurjaan elämään. Kaikki romahtaa, kun Sibylla on kerran väärässä paikassa oikeaan aikaan. Laitapuolen kulkijaa on helppo tönäistä - hän joutuu syytetyksi murhasta, sitten toisesta, kolmannesta, neljännestä...

Tehtaanjohtajan ainoan tyttären tie kauaksi lähtökohdistaan on jännittävä, monisäikeinen tarina. Se on myös sarkastisella huumorilla maustettu veitsenterävä rikoskertomus."

Tehtaanjohtajan tytär kokee kotonaan vain halveksuntaa ja nöyryytyksiä. Niinpä hänen mielenterveytensä järkkyy ja täysi-ikäiseksi tultuaan hän lähtee kotoaan ja jättäytyy yhteiskunnan ulkopuolelle eläen asunnottomana. Hän on oppinut lopulta selviytymään omilla ehdoillaan. Epäonnekseen hän joutuu syytetyksi sarjasta murhia ja poliisi etsii häntä. Terveellistä luettavaa. Tällaiset todentuntuiset pakotarinat ovat jännittäviä ja tämän parissa viihtyy harvinaisen hyvin.

421. Camilleri, Andrea: Veden muoto

Andrea Camilleri
Veden muoto
 

WSOY 2003 - Sapo 421
La forma dell’acqua 1984


"Vigàtan kaupungin hämäräperäisiltä laitamilta löydetään kuollut mies, joka retkottaa BMW:ssään housut puolisääressä. Mies on vastikään maakuntasihteeriksi nimitetty insinööri Luparello, joka on tullut tunnetuksi kunniallisena ja suoraselkäisenä kansalaisena. Siksi hänen kuolintapansa tuntuu sitäkin kummallisemmalta. Komisario Montalbano miehineen ryhtyy tutkimaan tapausta, vaikka Luparellon lähipiiri aina piispaa myöten vaatii juttua suljettavaksi. Omapäinen Montalbano ei taivu painostuksen edessä, koska epäilee kuolemaa lavastetuksi. Mutta kuka on murhan takana? Mafia, Luparellon poliittiset vastustajat vai insinöörin rakastetuksi väitetty nainen?"

Sisiliaan sijoittuvassa rikostarinassa poliitikko löydetään kuolleena housut kintuissa. Juttua tutkivaa komisario Montalbanoa kehotetaan päättämään tutkimuksensa, koska mies kuoli luonnollisen kuoleman, mutta tämä haistaa palaneen käryä ja jatkaa tutkimuksia. Italialaiskirjailija saa aikaan kelpo tarinan ja hänen henkilönsä ovat luonnollisen tuntuisia ja hyvin kuvattuja.

422. Gercke, Doris: Elämästä tai kuolemasta

Doris Gercke
Elämästä tai kuolemasta 

WSOY 2003 - Sapo 422
Auf Leben und Tod 1995


"Entinen rikoskomisario Bella Block tunnistaa sattumalta valokuvasta murhaajan, joka on aiheuttanut hänen uransa karvaimman tappion. Bella ei ole koskaan unohtanut tuota tapausta, ja vaikka hän on jo aikoja sitten jättänyt työnsä, hänet valtaa halu saattaa rikollinen vihdoinkin vastuuseen teoistaan. Bella lähtee jäljittämään miestä Andalusiaan ja joutuu todistamaan tapahtumasarjaa, joka raakuudessaan näyttää ylittävän kaikki hänen näkemänsä rikokset. Kysymys on kirjaimellisesti elämästä tai kuolemasta. 


Hampurissa asuva juristi Doris Gercke on saksalaisen dekkarikirjallisuuden arvostetuimpia nimiä, ja hänet on mm. valittu vuoden 1991 parhaaksi jännityskirjailijaksi sekä Saksassa että Ruotsissa."

Erilainen dekkari. Tyyliltään kuin novelli, tarina ei sisällä edes dialogia. Miljöökuvaus on ensiluokkaista, mutta tarina on tarpeettoman raaka. Mitähän kirjailijatar lienee ajatellut tätä kirjoittaessaan? Kertojana on ulkopuolinen tarkkailija. Puolessa välissä kirjaa tapahtuu Espanjassa rikos jota tarinan saksalainen salapoliisi ei ehdi ratkaista kun hänen annetaan ymmärtää että juttu on hänelle liian iso. Sosiaalisia ongelmia esitetään hyvin, mutta irrallista poliittista vuodatusta on tarpeettomasti.

3.8.2018

423. Westlake, Donald: Tappoaikaa

Donald Westlake
Tappoaikaa 

WSOY 2003 - Sapo 423
Killing Time 1961

"Korruption siivoaminen on likaista touhua, toteaa yksityisetsivä Tim Smith, kun viereen kaatuu mies toisensa jälkeen – kuolleena. Tim Smith on pienen Winstonin kaupungin ainoa yksityisetsivä, ollut sitä vuosikausia. Homma sujuu ja tasapaino vallitsee, koska Tim tuntee kaupungin silmäätekevät ja isokenkäiset. Kaupunkiin on saapunut Puhtaan hallinnon kansalaisjärjestön jäsen siistimään Winstonin hallintoa lahjuksien otosta, suojelurahastamisesta, laittomasta vedonlyönnistä. Koko kaupunki on sekaisin, jokainen pelkää tulevansa ilmiannetuksi. Sekö syynä kaikesta perillä olevan yksityisetsivän vainoon? Kun Tim pääsee jyvälle vihamiehestään, alkaa kaupungin kaduilla karmea teurastus. Siinä ryvettyvät kaikki. Vauhdikas, yllättävä, sarkastinen ja nokkela – suomentaja Kalevi Nyytäjä on jälleen tehnyt oivallista työtä."

Teurastusta amerikkalaiseen malliin. Westlakelta olisi odottanut parempaa. Kerronta on kyllä sutjakkaa ja juoni etenee hyvin, mutta tappaminen yököttää.

424. Walters, Minette: Kaiku

Minette Walters
Kaiku 

WSOY 2003 - Sapo 424
The Echo 1997


"Erittäin kalliin lontoolaistalon autotallista löytyy nälkään nääntyneen miehen ruumis.  Billy Blake, koditon alkoholisti, on päättänyt päivänsä arkkitehti Amanda Powellin täpötäyden pakastimen vieressä.  Juttu kohahduttaa iltapäivälehdissä, kunnes uudet uutisaiheet hautaavat sen alleen.  Puoli vuotta myöhemmin toimittaja Michael Deaconia alkaa kuitenkin kiinnostaa, miksi Powell on maksanut Blaken tuhkaamisen.  Mikä yhteys pummilla oli naiseen, jonka aviomies on kadonnut kuusi vuotta aikaisemmin mukanaan 10 miljoonaa puntaa?  Kaiussa Walters käyttää tuttuun tapaansa lehtiartikkeleita, kirjeitä ja muistioita vahvan kerrontansa mausteena.  Omaperäiseen ja yllättävään tarinaan punoutuu niin Lontoon ylä- kuin alaluokkaakin miljonääreistä syrjäytyneisiin. Kirjan pohjalta tehty tv-sarja on nähty Suomessa vuonna 2000."

Nälkään kuollut, koditon heppu löytyy lontoolaistalon autotallista. Toimittaja Michael Deacon kiinnostuu tapauksesta ja tutustuu autotallin omistajaan, arkkitehti Amanda Powelliin, kodittomaan Terryyn ja outoon hiippariin Barryyn. Amanda jää etäiseksi, mutta Terry, Barry ja kuollut Billy Blake tulevat elävästi kuvatuiksi. 400-sivuinen kirja on hiukan liian pitkä, lyhyempänä kertomus toimisi paremmin. Tällaisenaan jaaritus välillä puuduttaa. Mielenkiintoinen miljöö ja hyvät tyypit. 

425. Lindell, Unni: Unenvartija

Unni Lindell
Unenvartija 

WSOY 2003 - Sapo 425
Drømmefangeren


"Yhdeksäntoistavuotias Therese Geber on mennyt ystävättäriensä kanssa ravintolaan taidenäyttelyn jälkeen. Ulkona seisoo mies, joka tarkkailee heitä ikkunan läpi. Päivää myöhemmin Therese löydetään kuolleena satama-altaasta. Pian samalta alueelta katoaa viisivuotias tyttö. Huhut leviävät nopeasti ja rikospoliisi Cato Isaksen johtaa murhatutkimuksia kovan paineen alla. Hän on muuttanut takaisin entisen vaimonsa luo, mutta suhde lapsiin on kokenut pahan kolauksen. Aika ei tahdo riittää työn ja kahden perheen hoitamiseen kunnialla.


Unenvartija palkittiin Norjassa Riverton -palkinnolla vuoden parhaana rikosromaanina. Raati perusteli teoksen olevan ”tiivis, yksityiskohtainen, hyvin rakennettu ja ihmiskuvaukseltaan tarkkanäköinen rikosromaani, joka antaa paljon enemmän kuin vastauksen kysymykseen, kuka sen teki."

426. Chandler, Raymond: Tappaja sateessa

Raymond Chandler
Tappaja sateessa 

WSOY 1988, 2003 - Sapo 426
Killer in the rain 1964


"Livautin patukalla hänen harhailevaa kättään. Se vetäytyi kokoon kuin etana kuumalla kivellä.” Rikoskirjallisuuden uudistaja ja kokonaisen tyylikoulukunnan luoja Raymond Chandler kirjoitti 1930-luvulla rikoskertomuksia Black Mask -lehteen ja muihin halpoihin kioskijulkaisuihin. Näitä kertomuksia Chandler hyödynsi luodessaan romaaneja, joista ensimmäinen, Syvä uni, ilmestyi vuonna 1939. 

Tappaja sateessa -kokoelman kahdeksassa tarinassa esiintyy yksityisetsivätyyppi, jonka Chandler myöhemmin kiteytti legendaarisen Philip Marlowen hahmoon. Tarinoiden miljöönä on romaaneista tuttu Los Angeles, ”paatunut kaupunki, joka on yhtä persoonallinen kuin pahvimuki”.

427. Paretsky, Sara: Muistin ansassa

Sara Paretsky
Muistin ansassa 

WSOY 2004 - Sapo 427
Total Recall 2001


"V. I. Warshawski saa toimeksiannon, jossa pyydetään selvittämään, mitä on tapahtunut hiljattain edesmenneen Aaron Sommersin henkivakuutukselle. Vakuutusyhtiö väittää maksaneensa vakuutussumman jo kymmenen vuotta sitten. Samaan aikaan Warshawskin lähipiiri saa muistutuksen ihmiskunnan yhteisestä tragediasta, joka on jättänyt jälkeensä pitkän varjon. Mies nimeltä Paul Radbuka väittää kuuluvansa toisen maailmansodan juutalaisvainoista eloonjääneiden joukkoon, mutta hänen selviytymistarinansa herättää eloon tohtori Lotty Herschelinomat, kipeät muistot."

428. Noll, Ingrid: Rakkaat vainajat

Ingrid Noll
Rakkaat vainajat 

WSOY 2004 - Sapo 428
Die Häupter meiner Liebe 1993

"Kirjan "minä" toimii turistioppaana Toscanassa. Nainen on sulava ja sivistynyt, hänestä pidetään.  Vanha saksalaispariskunta suorastaan toivoo, että heillä olisi hänen kaltaisensa tytär.  Eiväthän he tiedä oppaansa menneisyydestä.  Mitä kaikkea sieltä löytyykään: valehtelua koulussa ja kotona, karkailua, kujakissamaista rötöstelyä ja lopulta vielä pahempia rikoksia. Kahden hieman vinksahtaneen nuoren naisen ystävyydestä kertova tarina puistattaa ja huvittaa lukijaa. Se on yhtä karvaan maukas kuin Ingrid Nollin aikaisemmatkin dekkarit Kukko on kuollut (1997) ja Apteekkari (1999)."

429. Camilleri, Andrea: Terrakottakoira

Andrea Camilleri
Terrakottakoira 

WSOY 2004 - Sapo 429
Il cane di terracott 1997

"Komisario Montalbano jatkaa tutkimuksia Sisilian verenkarvaisen auringon alla. Vanhalla mafiosolla Tano u greculla on ainakin kolme murhaa tilillään. Yllättäen roisto vaatii, että komisario Montalbano pidättää hänet. Samoihin aikoihin kaupungin laidalla ryöstetään supermarket. Varastetut tavarat löydetään bensa-asemalle hylätystä kuorma-autosta. Supermarketin omistaja vaikuttaa yli-innokkaalta selittäessään ryöstön olleen pelkkä pila. Montalbanoa ei naurata varsinkaan, kun ryöstön ainoa silminnäkijä kuolee pian auto-onnettomuudessa. Seuraavaksi hengiltä otetaan Tano u grecu. Ennen kuolemaansa mies ehtii kuitenkin neuvoa Montalbanoa mafian asekätkölle Craston vuorelle. Hyvin piilotetusta luolasta paljastuu vanha hauta, jossa makaavien rakastavaisten ikuista unta vartioi terrakottakoira. Ratkaistakseen tuntemattomien ruumiiden arvoituksen Montalbanon on paneuduttava puolen vuosisadan takaisiin tapahtumiin."

430. Kanger, Thomas: Laula kuin lintu

Thomas Kanger
Laula kuin lintu
 

WSOY 2004 - Sapo 430
Sjung som en fågel 2002

"Suomalaissukuinen poliisi Elina Wiik ratkoo rikoksia Västeråsissa. Elinaa sanotaan IT-poliisiksi, koska hän on ensimmäisenä Ruotsin rikoshistoriassa selvittänyt murhan sähköpostin avulla. Uusi juttu taas on siitä erikoinen, että sen dokumentit ovat joko kadonneita, salaisia tai vähintään lukukelvottomiksi haalistuneita. Kaksi iäkästä miestä, poliitikko ja yritysjohtaja, on murhattu. Surmat on tehty eri aikaan ja eri paikkakunnilla mutta samalla aseella. Miehet eivät ole tiettävästi tunteneet toisiaan. Sitten Elina Wiik saa käsiinsä vanhan valokuvan. Lähtiessään retkeilemään aikaa taaksepäin hän joutuu kylmän sodan ja vakoilun, vainojen ja ilmiantojen pahaenteiseen ilmapiiriin. Elina tekee sieltä niin järkyttäviä löytöjä, että ne ravistelevat hänen omaakin elämäänsä."

431. Hammett, Dashiell: Painajaiskaupunki

Dashiell Hammett
Painajaiskaupunki 

WSOY 2004 - Sapo 431
Nightmare Town 1948

Sisältää novellit: Painajaiskaupunki (Nightmare town, 1924), Hotellietsivä, Kovanaaman vaimo, Mies joka tappoi Dan Odamsin, Laukauksia yössä, Petoksen kiemuroita, Kaksi terävää veistä, Kuolema Pine Streetillä, Toisen kerroksen enkeli, Mies joka pelkäsi aseita, Tom, Dick tai Harry, Yksi tunti, Kuka murhasi Bob Tealin?, Mies nimeltä Thin ja Ensimmäinen Varjomies.

"Amerikkalainen kirjailija Dashiell Hammett (1894-1961) oli realistisen, mustan huumorin sävyttämien rikostarinoiden luoja ja dekkariperinteiden rohkea uudistaja niin muodon kuin kielenkin osalta. Hänen kuuluisin hahmonsa oli salapoliisi Sam Spade, mutta dekkarifanit tuntevat hyvin myös muut mestarin tuotannon keskeiset elementit: lyhytsanaiset poliisit, alamaailman miehet ja salaperäiset naiset, viskin kirpeän puraisun ja sikarin tuoksun, juonet jotka lyövät lopussa ällikällä sekä kaiken kokeneen yksityisetsivän että henkeään pidättävän lukijan - ovat aidoimmillaan näissä 1920-luvulla kirjoitetuissa tarinoissa. Hammettin jäljittelemätöntä kynänjälkeä ei ole ollut saatavissa aikoihin.."

432. Camilleri, Andrea: Eväsvoro

Andrea Camilleri
Eväsvoro
 

WSOY 2005 - Sapo 432
Il ladro di merendine 1996

"Salvo Montalbano, Vigàtan tiukkasanainen ja -toiminen poliisikomisario, joutuu ylitöihin yrittäessään selvittää kahta outoa veritekoa. Samana aamuna, kun tunisialainen partiovene tulittaa sisilialaista kalastusalusta ja tappaa yhden miehistön jäsenistä, ikääntynyt liikemies kohtaa tiensä pään kotitalonsa hississä. Tapahtumilla ei näytä olevan yhteyttä toisiinsa, mutta kun nuori François-poika alkaa varastaa toisilta lapsilta eväitä, Montalbano löytää niille yhteisen nimittäjän. Samalla hän kuitenkin vaarantaa sekä Françoisin että oman henkensä, sillä omapäinen komisario on pääsemässä liian lähelle hallituksen pimeitä puuhia ja korruptiosotkuja.

Kolmas Montalbano -dekkarisuomennos italialaiselta Camillerilta. Suomeksi ovat aikaisemmin ilmestynet Veden muoto (2003) ja Terrakottakoira (kevät 2004)."

433. Crispin, Edmund: Joutsenlaulu

Edmund Crispin
Joutsenlaulu 

WSOY 2005 - Sapo 433
Swan Song 1947

”Oopperassa kummittelee? Nürnbergin mestarilaulajien työstäminen mutkistuu viikkoa ennen ensi-iltaa, kun oopperan tähtilaulaja löydetään hirttosilmukan jatkeena. Ennen kuolemaansa Edwin Shorthouse oli ehtinyt nöyryyttää uutta orkesterinjohtajaa Peacockia, tunnustaa rakkautensa tenori Adam Langleyn vastavihittyä vaimoa kohtaan, ahdistella oopperaproduktiossa mukana olevaa Boris Stapletonin tyttöystävää ja suututtaa pahanpäiväisesti myös mestarisäveltäjäveljensä Charlesin. Epäiltyjen motiiveista ei näytä olevan pulaa, mutta virallisen teorian mukaan kaikki merkit viittaavat oopperatähden itsemurhaan. Yksityisetsivä Gervase Fen on visaisen pulman edessä: miten mahdottomalta näyttävä murha toteutettiin? Joutsenlaulu, dekkarikirjallisuuden todellinen klassikko vuodelta 1947, on oiva sekoitus John Dickson Carrin tyyliä ja Marx-veljesten nokkelaa huumoria.”

Huumoria en kyllä hoksannut, mutta perinteinen salapoliisiromaani tämä kyllä on. Wagnerin ja oopperan ystäville ilmeinen makupala, mutta muuten keskinkertainen. 

434. Wagner, Jan Costin: Jääkuu

Jan Costin Wagner
Jääkuu 

WSOY 2005 - Sapo 434
Eismond 2003

”Minä olen ventovieras”, Kimmo Joentaa ajatteli, kun poika tuijotti häntä. Lapsen isä oli juuri murhattu, nukkuessaan niin kuin kaksi päivää sitten löydetty nainenkin. Itse asiassa Joentaan ei pitäisi olla töissä ratkomassa tuntemattomien ihmisten murhia vaan kotona toipumassa vaimonsa kuolemasta. Vaan kukin käsittelee kuolemaa omalla tavallaan. Joku kohtaa kuoleman murhaamalla ja oikaisee vääryyden toistamalla sen. Kuinka Kimmo Joentaa löytää tiensä tämän ihmisen luokse, joka tuntuu kulkevan kuin seinien läpi? 


Esikoisromaani Nachtfahrt toi saksalais-suomalaiselle Jan Costin Wagnerille Marlowe-palkinnon vuoden parhaasta saksalaisesta dekkarista. Jääkuuta taas on Saksassa kuvailtu kirjalliseksi löydöksi. Se on jännittävä rikosromaani, joka mysteerin ratkomisen myötä kasvaa syväksi kuolemantutkielmaksi, jonka viileä ja niukka kieli on kuin suomalaisesta talvimaisemasta syntynyttä."

435. Lindell, Unni: Suruvaippa

Unni Lindell
Suruvaippa 

WSOY 2005 - Sapo 435
Sørgeskpen 2000

"Kaksikymmentä vuotta sitten otetussa valokuvassa poseeraa viisi ystävystä. Nyt yksi heistä on kuollut ja kaksi kateissa. 31-vuotias Ester Synnove Lønn on löydetty kuolleena asunnostaan. Murhasta epäillään hänen väkivaltaista entistä aviomiestään. Juttua pidetään jo selvitettynä, mutta rikospoliisi Cato Isaksen jää epäilemään. Todisteet tuntuvat kääntyvän itseään vastaan. Uhrin koulutoverien ja heidän vanhempiensa menneisyys näyttää liian kipeältä ohitettavaksi. Vasta, kun ystävien valtasuhteet lopulta selviävät, paljastuu näytelmän takaa totuus, lähempää kuin Isaksen olisi halunnutkaan. 


Norjalainen Unni Lindell on pohjoismaiden tyylitajuisimpia rikoskirjailijoita. Suruvaippa on hänen kolmas suomennettu romaaninsa, jonka nerokas loppuratkaisu hakee vertaistaan: ”niin hieno kuin vain Unni Lindell taitaa” (Aftenposten)."

436. Rimington, Stella: Riskirajoilla

Stella Rimington
Riskirajoilla
 

WSOY 2005 - Sapo 436
At Risk 2004

”MI5:n tiedusteluvirkailija Liz Carlyle saa huonoja uutisia: maahan on saapunut ’näkymätön terroristi’. Tällainen viattomalta vaikuttava britti pystyy iskemään kohteeseensa huomiota herättämättä. Samoihin aikoihin syrjäisen huoltamon käymälästä löytyy mies ammattitappajien suosima luoti kallossaan. Liz uskoo, että asiat liittyvät toisiinsa. Kuka näkymätön terroristi on? Ja mikä on hänen yhteytensä äärimuslimeihin? Jäljet johtavat Lizin tuuliseen Norfolkiin, jossa tiukka ajojahti alkaa. Apunaan hänellä on ryhmä päteviä työkavereita, innokas vasikka sekä pistämätön vainunsa. Mutta riittävätkö nekään?


Stella Rimington työskenteli 30 vuoden ajan Britannian tiedustelupalvelussa MI5:ssä. 90-luvulla hän kohosi osaston ensimmäiseksi naispuoliseksi pääjohtajaksi. Nopeatempoinen Riskirajoilla on Rimingtonin vaikuttava debyytti jännityskirjailijana. Teosta on kiitelty erityisesti todenmakuisesta, inhimillisestä otteestaan salaisen palvelun arkeen.”

Sujuvasti etenevä ja kiinnostava jännitystarina. Toivottavasti Rimington kirjoittaa näitä lisää! 

437. Alvtegen, Karin: Syyllisyys

Karin Alvtegen
Syyllisyys
 

WSOY 2006 - Sapo 437
Skuld 1998

"Peter Brolin istuu kahvilassa yksin mietteissään. Äkkiä hänen pöytäänsä saapuu tuntematon nainen. Tulija luulee Peteriä ilmeisesti toiseksi henkilöksi, mutta ennen kuin lamaantunut Peter saa erehdyksen oikaistuksi, nainen poistuu. Pöydälle hän jättää paketin, joka Peterin on määrä toimittaa hänen miehelleen tuhannen kruunun korvausta vastaan. Paketin hätkähdyttävän sisällön takia Peter tempautuu ajojahtiin, jossa metsästetään pakkomielteistä naista. Samalla Peterin oma menneisyys ja tuleva kohtalo kirjoitetaan uudelleen. Karin Alvtegen on psykologisen jännityksen mestari, joka kuvaa ihmisen sisäisiä ristiriitoja pelottavan todentuntuisesti."

Kirjailija osaa eläytyä tunne-elämältään epätasapainoisiin ihmisiin hienosti ja ymmärtävästi. Kirjailijan vuonna 2000 ilmestynyt Tuntematon (Sapo 420) on tätäkin kirjaa parempi. Käsillä oleva Syyllisyys on aika raju kuvaus hyväksikäytetystä naisesta, joka hoitamattoman sukupuolitaudin seurauksena menettää järkensä. Päähenkilö on epävarma heppu, jonka kärsii paniikkihäiriöistä. Hänen toipumisensa tuo kirjaan tarpeellisen positiivisen sävyn.

438. Camilleri, Andrea: Viulun ääni

Andrea Camilleri
Viulun ääni
 

WSOY 2006 - Sapo 438
La voce del violino 1997

"Komisario Montalbanoa ottaa päähän. Hän on tehnyt hukkareissun hautajaisiin, joihin ei halunnut mennä ka laiken huipuksi hän tulee murtautuneeksi taloon, josta löytää alastoman naisen ruumiin. Nyt komisarion olisi jollain keinoin käynnistettävä murhatutkimukset niin, ettei jää itse rysän päältä kiinni. Rikospaikka näyttää epäilyttävältä. Myös uhrin taustat hämmentävät. Oliko hän uskollinen aviovaimo vai rajua seksiä harrastanut kevytkenkäinen nainen? Kesken tutkimusten Montalbano joutuu konfliktiin uuden esimiehensä kanssa ja hänet hyllytetään. Sitten tapahtuu uusi veriteko eikä komisario voi enää pysytellä syrjässä. 


Georges Simenoniin ja Raymond Chandleriin verrattu Andrea Camilleri on kirjailijana yhtä taitava ja vastustamaton kuin Salvo Montalbano rikostutkijana. Viulun ääni ei petä italialaisdekkaristin ystäviä, vaan kertoo yhtä kiinnostavan tarinan kuin kolme aiemmin suomennettua Montalbano-romaania."

439. King, Jonathon: Kasvot kuutamossa

Jonathon King
Kasvot kuutamossa
 

WSOY 2006 - Sapo 439
The blue edge of midnight 2002

"Poliisinuransa painajaisia Floridaan paennut Max Freeman joutuu väkivallan keskiöön, kun hän löytää Evergladesin suoalueelta tytön ruumiin. Se on jo neljäs murhasarjassa, jonka tekijää poliisit jäljittävät. Freeman tietää löytäjänä olevansa ensimmäinen epäilty. Kun yhtäkkiä ilmaantuvat nimettömät vihjeet ja monet johtolangat tuntuvat viittaavan häneen, mies ymmärtää nopeasti, että välttääkseen vankilatuomion hänen on ryhdyttävä itse jäljittämään tappajaa. 

Kasvot kuutamossa on painostavan tehokas jännitysromaani Floridan suoalueilta. Entisenä rikostoimittajana Jonathon King osaa kuvata murhatutkimuksia uskottavasti, ja Floridassa työskennelleenä hän tuntee Evergladesin ja sen turisteille tuntemattomat laitamat."

440. Westlake, Donald: Huonompi juttu

Donald Westlake
Huonompi juttu
 

WSOY 2006 - Sapo 440
Bad News 2001

”Ammatistaan ylpeä murtovaras John Dortmunder tulee pieleen menneen keikan takia suostuneeksi ystävänsä Andy Kelpin järjestämään puuhaan, jossa tarvitsee vain kaivaa arkku haudasta ja vaihtaa se toiseen. Ruumiillinen työ on homman haittapuolia, mutta onhan se sentään laitonta. Pian ystävykset ovat keskellä vauhdikasta pyöritystä, jossa arkut, haudat ja hautakivet vaihtuvat useampaankin kertaan, eikä lakituvaltakaan vältytä. Tavoitteena on todistaa Pikkusulka-nimeä käyttävä nainen viimeiseksi pottaknobbee -intiaaniksi – joskaan kukaan ei ole liikkeellä pelkästä sukurakkaudesta. Ja kun kaikki lopulta näyttää ratkeavan parhain päin, on Dortmunderin onnettarella takataskussaan vielä mojovia yllätyksiä. Hykerryttävän westlakemaista menoa!”

Tavanomaisia latuja kulkeva Westlaken konnajuttu. Kaksi huijaria ja Pikkusulka (huijaritar hänkin) tavoittelevat intiaanien ylläpitämää pelikasinoa rahoineen. He palkkaavat Dortmunderin ja Kelpin lapiomiehiksi ja aikovat päästä näistä sitten eroon. Nämä osoittautuvatkin ammattimiehiksi joita ei niin vain huijata. Alkuperäiset huijarit pelataan pois pelistä ja loppu keikasta tehdään Dortmunderin aivoilla. Kaikki menisi muuten hyvin, mutta kasinon nykyiset pyörittäjät ovat huijareita hekin – ja kaiken lisäksi typeryksiä jotka polttavat koko paikan poroksi.

441. Lindell, Unni: Yösisko

Unni Lindell
Yösisko

WSOY 2006 - Sapo 441
Nattsøsteren 2002

"75-vuotias Brenda Elise Moen löydetään ammuttuna maaliskuiseen yöhön. Rikospaikan lähellä on nähty vanha nainen. Asetta ei kuitenkaan löydy eivätkä johtolangat osoita ketään syylliseksi. Sitten selviää, että kaksi viikkoa aiemmin kadonnut 14-vuotias teinityttö Kathrine on Moenin tyttärentytär. Rikospoliisi Cato Isaksenin on keskityttävä etsimään tapauksia yhdistävää tekijää. Millaisia salaisuuksia naiset ovat varjelleet? 

Norjalaisen Unni Lindellin vahvuus on hänen taidossaan luoda voimakas psykologinen jännite ja todentuntuisia henkilöhahmoja myös pimeine puolineen. Yösiskossa Lindell harhauttaa lukijaa hienovaraisin pelkoja ja ennakkoluuloja ruokkivin vihjauksin."

442. Arvidsson, Tomas: Varas varkaalta

Tomas Arvidsson
Varas varkaalta 

WSOY 2007 - Sapo 442
Studierektorns byte 2001

"Riittävästi yli 10 miljoonan kruunun projekti. Kolme kaksikkoa: kaksi poliisia, kaksi rosvoa ja kaksi kunniallista miestä, joilla on epäilyttävän paljon rahaa kassakaapeissaan. Näistä aineksista ruotsalainen pitkän linjan humoristi ja dekkaristi Tomas Arvidsson kiehauttaa keveän mutta kipakasti polttelevan liemen. Rauhallista kaksoiselämää viettävän opintorehtori Jan Bertilssonin kätköihin on kertynyt liki kolme ja puoli miljoonaa kruunua verotonta taskurahaa. Uudenvuoden aattona kaksi miestä – mestarivalehtelija Svenne ja kassakaappeihin erikoistunut Kenneth – ryöstää yhden hänen piiloistaan. Bertilsson haluaa varkaat vastuuseen, muttei mieli poliisin taskulamppuja liian lähelle valonarkoja rahakätköjään. 

Veijarimaisista romaaneistaan tunnettu Arvidsson käyttää jälleen kerran huumorin lähteenä ihmisten hölmöyttä. Tällä kertaa se yhdistyy ahneuteen: tukku riihikuivaa kelpaisi kaikille, mutta pelin voittaa se joka pysyy juonessa mukana."

443. King, Jonathon: Varjo pimeässä

Jonathon King
Varjo pimeässä
 

WSOY 2007 - Sapo 443
A visible darkness 2003

"Poliisintyönsä jättänyt Max Freeman joutuu keskeyttämään erakon elämänsä Evergladesin soilla, kun hänen ystävänsä asianajaja Billy Manchester pyytää apua. On sattunut joukko outoja kuolemantapauksia, joissa menehtyneet ovat kaikki iäkkäitä mustaihoisia naisia. Ketään vainajista ei ole ryöstetty, mutta he ovat aikoinaan ottaneet ison henkivakuutuksen, joten Billy epäilee surmien liittyvän niihin. Kun Max ryhtyy tutkimaan juttua, visainen rikosvyyhti kuljettaa hänet niin vankiloihin, vaarallisiin kaupunginosiin kuin myös valkokaulusrikollisten jäljille.

Jonathon King taitaa dekkarin teon: Varjo pimeässä on mehukas yhdistelmä luistavaa kerrontaa, Floridan vaikuttavia maisemia ja omaperäistä rikosjuonta."

444. Westlake, Donald: Turmion tiellä

Donald Westlake
Turmion tiellä
 

WSOY 2007 - Sapo 444
The Road to Ruin 2004

"Monimiljonääri Monroe Hall istuu maatilallaan tiukkojen turvatoimien takana, koska on bisneksillään saattanut monet puille paljaille. Pari sijoittajaa ja kolme työttömäksi jäänyttä duunaria aikoo puristaa häneltä näissä kupruissa menettämänsä rahat takaisin korkojen kera. John Dortmunder ystävineen puolestaan suunnittelee kähveltävänsä Hallin mittavasta antiikkiautokokoelmasta parhaat päältä. Turmion tiellä riittää tungosta, eikä sen kulkijoilla ole sen mutkista karttaa.“

Westlake alkaa toistaa itseänsä. Kaikki edellisistä kirjoista tutut vitsit ovat mukana nytkin. Mitään uutta ei tässä tarinassa ole. Jotenkin valju oli loppukin.

445. Lindell, Unni: Orkesterimonttu

Unni Lindell
Orkesterimonttu 

WSOY 2007 - Sapo 445
Orkestergraven 2005

"Nainen makasi hiljaa maassa. Hänen yllään kaareutui taivas, jota muutama kalpea tähti harsi kokoon." 

"Komisario Cato Isaksenin avioliiton uusi yritys tuntuu viimein vakiintuneen tyydyttäville urille. Avioparin luottamuksesta otetaankin mittaa, kun uusi murhatyö sotkee perheen rauhaa konkreettisemmin kuin mikään aiemmin. Metrokiskojen vierestä löytyy kuollut nainen, postivirkailija Siv Ellen Blad. Ylelliseen elämään tottunut Siv Ellen on joutunut avioeron jälkeen taloudelliseen ahdinkoon. 

Epäiltyjen piiri on laaja ja tutkimus mutkistuu entisestään, kun Siv Ellenin lipastosta löytyy kylmiä väreitä aikaansaapa rakkauskirje. Aivan uudenlaista pelkoa Isaksenissa aiheuttaa murhaaja, joka sotkee kissa ja hiiri -leikkiinsä myös Caton kuopuksen, Georgin. Unni Lindellillä on mestarillinen taito päästää lukija murhaajan nahkoihin paljastaen hänen kasvonsa vasta huimaavan lopun hetkellä."

446. Camilleri, Andrea: Retki Tindariin

Andrea Camilleri
Retki Tindariin 

WSOY 2008 - Sapo 446
La gita a Tindari

"Komisario Montalbanon luulisi olevan tyytyväinen. Hän on päässyt hyllytyksen jälkeen takaisin tositoimiin tutkimaan via Cavourilla tehtyä nuoren miehen murhaa. Vähän ajan kuluttua samasta talosta katoaa iäkäs pariskunta, ja juttua pengottaessa selviää, että tapaukset liittyvät toisiinsa. Montalbanon tasapainoa kuitenkin horjuttaa murskauutinen: hänen paras ystävänsä ja kollegansa aikoo mennä naimisiin ja muuttaa toiselle paikkakunnalle. Tilanne vetää komisarion niin vakavaksi, ettei ruokakaan maistu. Pari väistöliikettä tehtyään hän vihdoin kokoaa itsensä ja ryhtyy etsimään salaperäistä naista, joka murhatun nuorukaisen jälkeen jääneistä tavaroista päätellen liittyy jotenkin kuvioon. Sitten Montalbanoon ottaa yhteyttä mafiapomo don Balducci, ja alkaa vaikuttaa siltä, että murhan ja katoamisten takana on jotain suurempaa."

447. Penny, Louise: Naivistin kuolema

Louise Penny
Naivistin kuolema 

WSOY 2008 - Sapo 447
Still Life 2005

"Kun kiitospäivän aamu valkenee Three Pinesin maalauksellisessa pikkukylässä, sen rauhalliseen elämään tottuneet asukkaat alkavat valmistautua juhlan viettoon. Yksi heistä ei kuitenkaan enää koskaan avaa silmiään, sillä taidemaalausta harrastanut opettaja Jane Neal löydetään metsästä kuolleena. Paikalliset olettavat hänen joutuneen metsästysonnettomuuden uhriksi, mutta Montréalista saapuva rikoskomisario Armand Gamache on toista mieltä. Paratiisimaiselle paikkakunnalle on luikerrellut pahuuden käärme. 


Naivistin kuolema on perinteinen murhamysteeri, joka vie christiemäisiin tunnelmiin soljuvalla kerronnallaan ja eloisasti kuvatulla henkilögalleriallaan. Three Pines vaikuttaa ensikatsomalta hyvien ihmisten kylältä, mutta idyllisen pinnan alla piilee intohimoja ja ristiriitoja, jotka paljastuvat klassiselle dekkarille tyypillisellä tavalla."

448. Kanger, Thomas: Kuolleessa kulmassa

Thomas Kanger
Kuolleessa kulmassa
 

WSOY 2008 - Sapo 448
Den döda vinkeln 2003


”Thomas Kanger ja Elina Wiik ovat Ruotsin dekkaritaivaan kirkkain tähti.”
- Anders Wenberg, Gefle Dagblad


"Suomalaissukuinen poliisi Elina Wiik selvittää outoa kaksoismurhaa. Nuori ruotsalainen nainen ja hänen palestiinalainen miesystävänsä on surmattu metsässä. Suossa lojuu videokamera. Annika ja Jamal ovat kuvanneet surmaajansa – mutta kuolleesta kulmasta. Mitä videolta paljastuu? Turvallisuuspoliisi kytkee verityön kansainväliseen terrorismiin ja tietää syyllisen jo paenneen maasta. Elina Wiik ei tätä usko, vaan lähtee metsästämään tappajaa. 


Kirja pohjautuu tositapaukseen. Kanger kuvaa yhteiskunnan pimeitä puolia ja poliisin työtä asiantuntevasti, ja kritiikki onkin verrannut hänen kirjojaan dekkarikaksikko Sjöwallin ja Wahlöön romaaneihin. Elina Wiikistä kertoo myös Kangerin aiemmin suomennettu teos Laula kuin lintu."

449. Wagner, Jan Costin: Vaietut vuodet

Jan Costin Wagner
Vaietut vuodet
 

WSOY 2009 - Sapo 449
Das Schweigen 2007


”Näin hyviä, jännittäviä romaaneja ei kirjoita Saksassa kukaan muu.”
- Berliner Literaturkritik


"Playboysta kirjallisuuslehtiin kiittävän vastaanoton saanut saksalaisdekkari. Turkuun sijoittuva tarina hypnotisoi kirkkaalla, talvisenviileällä kielellään. Jos joku niin Kimmo Joentaa tietää, miltä tuntuu menettää rakastamansa ihminen. Siksi tämä turkulainen rikoskomisario ottaa omakseen vastikään kadonneen tytön tapauksen. Jonkun täytyy antaa tytön vanhemmille toivoa – siitä huolimatta, että asetelma muistuttaa yli kolmekymmentä vuotta sitten tapahtuneesta surmasta.
Vaietut vuodet on saanut kiittävän vastaanoton Playboysta kirjallisuuslehtiin, ja se palkittiin Saksan Krimipreisilla vuonna 2008. Kirjan epätavallinen, hiljaiseksi jättävä loppu haastaa rohkeasti lajityyppinsä perinteet. Saksalaisen kirjallisuuden ihmelapseksi nimitetty Wagner on herkkä mutta todenmakuinen kertoja, ja hänen kirjoissaan on täysin omanlaisensa sointi: kritiikeissä toistuvat sanat ”kirkas”, "viileä”, ”jäinen tuuli”."

450. Penny, Louise: Kylmän kosketus

Louise Penny
Kylmän kosketus
 

WSOY 2009 - Sapo 450
Dead cold 2006

"Three Pinesin kylän asukkaat ovat valmistelleet joulua lämpimin mielin, ja tapaninpäivänä he kokoontuvat järven jäälle perinteiseen curling-otteluun. Kesken kuumimman kivien heiton tapahtuu murha.  Kukaan kyläläisistä ei sure kuollutta CC de Poitiersia, kopeaa suunnittelu- ja sisustusgurua, joka halusi tehdä paljon rahaa uudella kirjallaan. Hän oli vastikään muuttanut kylän synkimpään taloon miehensä ja tyttärensä kanssa ja tuonut alueelle jotain epämiellyttävää. Kun ylikomisario Armand Gamache aloittaa tutkimuksensa, selviää, että uhri on tapettu lähes mahdottomalla tavalla. Lisäksi kukaan kyläläisistä ei tunnu nähneen yhtään mitään. Gamachen mieleen hiipii väkisinkin synkeä epäilys. Olisiko hurmaava, rauhallinen kylä liittoutunut yhteen ja surmannut de Poitiersin yksissä tuumin?"

451. Kanger, Thomas: Sunnuntaivieras

Thomas Kanger
Sunnuntaivieras 

WSOY 2009 - Sapo 451
Söndagsmannen 2004


"Kiitetyssä ruotsalaisdekkarissa suomalaissyntyinen rikostutkija Elina Wiik selvittää lähes 25 vuotta vanhaa murhaa – vaakalaudalla jopa oma uransa. Suomalaissyntyinen rikostutkija Elina Wiik Västeråsin poliisista alkaa tutkia selvittämättä jäänyttä nuoren naisen murhaa, joka on tapahtunut lähes 25 vuotta sitten Pohjois-Ruotsin tunturiseudulla. Nyt rikos on vanhenemassa. Kolmen viikon ja kuuden päivän kuluttua murhaaja on vapaa. Pystyykö Elina löytämään hänet ajoissa ainoana tietolähteenään kellastuneet tutkintapöytäkirjat ja ihmisten muistot – tai se, mitä he haluavat muistaa? Kun juttu lähes viime minuuteilla näyttää ratkeavan, asiat saavat uuden, yllättävän käänteen.  

Samaan aikaan tukholmalainen Kari Solbacken etsii Norjasta oikeita vanhempiaan, joista hänen jo kuollut adoptioäitinsä ei koskaan myöntänyt tietävänsä mitään. Tehtävä muuttuu vaaralliseksi, kun joku tai jotkut eivät halua totuuden tulevan ilmi. Kotiin palaavaa Karia odottaa iso yllätys."

452. Lindell, Unni: Hunajasyötti

Unni Lindell
Hunajasyötti 

WSOY 2010 - Sapo 452
Honningfellen 2007


”Sinä olet harvinaisen lahjaton. Et pysty vaistoamaan asioita, sinulla ei ole intuitiota nimeksikään. Olet huono ihmistuntija. Siksi et kestä pienintäkään arvostelua.” Rikoskomisario Cato Isaksen saa kuulla kunniansa uudelta työtoveriltaan. Nainen on palkattu kuin salaa, Caton ollessa hermolomalla. Lähtökohdat kotimatkallaan kadonneen pojan etsintään eivät ole hedelmälliset.

Pojan on viimeksi nähnyt Vera Mattson, jonka pihan läpi lapsilla oli tapana oikaista. Muutamia päiviä myöhemmin erään liettualaistytön kuolema lavastetaan auto-onnettomuudeksi. Särösäveliä tapauksiin tuo epäilyttävä jäätelöauto."

453. Camilleri, Andrea: Yön tuoksu

Andrea Camilleri
Yön tuoksu 

WSOY 2010 - Sapo 453
L'odore della notte 2001

"Sisiliaan on tulossa talvi ja komisario Montalbanoa ärsyttää. Hänelle rakkaat seudut ovat kokemassa muutoksia: oliivipuita kaadetaan ja taloja rakennellaan minne sattuu. Ihmisetkin tuntuvat menneen sekaisin, kun kahdeksankymppinen vanhus ottaa panttivangiksi pienen sijoitusyhtiön sihteerin. Montalbano saa tilanteen raukeamaan, mutta samalla selviää, että valtava määrä kaupunkilaisia on menettänyt säästönsä sijoitushuijauksessa. Yhtiön omistaja on kadonnut rahat mukanaan, ja kansa epäilee miehen elelevän herroiksi Etelämeren saarilla tai joutuneen mafian kolkkaamaksi. Montalbano haistaa kuitenkin palaneen käryä. Ehkä kyseessä ei olekaan pelkkä petostapaus, vaan tapahtumien taakse kätkeytyy paljon monimutkaisempi ja verisempi juttu."

454. Walker, Martin: Poliisimestari Bruno

Martin Walker
Poliisimestari Bruno
 

WSOY 2010 - Sapo 454
Bruno, chief of police 2008


"Benoît Courrèges, tutuille pelkkä Bruno, on pienen ranskalaiskaupungin Saint-Denisin sympaattinen poliisimestari. Bruno on loistava kokki, innokas puutarhuri ja paikkakunnan tavoitelluin poikamies, joka metsästää, pelaa tennistä ja rugbya. Sen lisäksi hän etsii karanneita koiria, järjestää paraateja ja pitää järjestystä yllä. Bruno ymmärtää myös naiskauneuden ja hyvien viinien päälle ja hallitsee sekä diplomatiaa että rautaista toimintaa vaativat tilanteet. Saint-Denisin unelias rauha järkkyy, kun iäkäs muslimimies löydetään raa'asti murhattuna. Bruno havaitsee heti, että tiedossa on hankala  juttu, jota vaikeuttavat median kiinnostus ja poliittinen peli. Jos tapaus leimataan rasistiseksi viharikokseksi, koko kaupungin maine on mennyttä. Poliisimestari Bruno on uusi tuttavuus.  Englantilainen Martin Walker asuu puolet vuodesta kirjansa tapahtumapaikoilla Perigordin alueella Lounais-Ranskassa, ja hän on hyvin perehtynyt seudun kulttuuriin ja ihmisiin. Romaanissa hän tekee herkullisia huomioita pikkukaupungin elämänmenosta, kirjaa muuttuvan EU-Ranskan sisäisiä jännitteitä ja tarjoaa paljon tietoa alueen viineistä, ruoasta ja historiasta."

455. Gores, Joe: Sam Spaden etsivätoimisto

Joe Gores
Sam Spaden etsivätoimisto 

WSOY 2010 - Sapo 455
Spade & Archer 2009

"Dashiell Hammettin Maltan haukka (1930) on yksi rikoskirjallisuuden tunnetuimpia teoksia, mutta kuinka kaikki sai alkunsa ”iloisella 20-luvulla” perustetussa etsivätoimistossa? Morsiamensa Miles Archerille menettänyt Samuel Spade aloittaa vuonna 1921 yksityisetsivänä kuohuvan alamaailman kansoittamassa San Franciscossa. Ensi töikseen Bull Durham -sätkiään alati käärivä Spade palkkaa sihteerikseen topakan Effie Perinen. Tulevina vuosinaan tylynnotkea etsivä joutuu kuin sattumalta keskelle karanneiden isien ja poikien sekä pankkihuijareiden, salakuljettajien ja toheloiden lainvalvojien aikaansaamia vyyhtejä, joista paljastuu niin kadonneita kulta-aarteita, peiteltyjä henkirikoksia kuin petoksiakin. Lain rajamailla operoiva yksinäinen susi sotkeutuu myös rakkausjuttuun, josta kannattaisi pysyä mahdollisimman etäällä… Dashiell Hammettin elämäkerturinakin ansioitunut Joe Gores tavoittaa lakonian mestarin särmikkään tyylin. Sam Spaden etsivätoimisto lunastaa paikkansa klassikon rinnalla."

456. Camilleri, Andrea: Törmäyskurssilla

Andrea Camilleri
Törmäyskurssilla
 

WSOY 2011 - Sapo 456
Il giro di boa 2003

”Nyt riitti! Salvo Montalbano on saanut tarpeekseen ja aikoo irtisanoutua virastaan. Kaikenlaista harmia, vaivaa ja poliittisia kähmintöjä on ihan liikaa, ja lisäksi hän huomaa ikääntymisen merkkejä itsessään. Kun suivaantunut komisario törmää aamu-uinnillaan vedessä kelluvaan ruumiiseen, hän tulee kuitenkin toisiin ajatuksiin. Tapausta tutkiessaan Montalbanolle selviää, että kuollut mies liittyy laittomiin siirtolaisiin ja erityisesti pieneen afrikkalaispoikaan, jonka hän on kohdannut Vigàtan satamassa. Jutun keriytyessä vähä vähältä auki paljastuu, että kyse on jostain niin raadollisesta, että kovapintaista komisariotakin heikottaa. Vetävä kerronta on Montalbano-mysteerien tavaramerkki. Viihdyttävissä ja humoristisissa kirjoissa nousevat komisarion ohella pääosaan Sisilia, sen värikkäät ihmiset ja ainutlaatuinen keittiö. Montalbano onkin armoton herkkusuu, joka ei koskaan kieltäydy hyvästä ateriasta - sehän on paras lääke pahimpaankin alakuloon.”

457. Lindell, Unni: Mörkömies

Unni Lindell
Mörkömies 

WSOY 2011 - Sapo 457
Mørkemannen 2008

”Norjan suosikkidekkaristin luottohahmo, komisario Cato Isaksen joutuu nyt punnitsemaan uudelleen arvovaltansa perusteita. Uusi työkaveri Marian on oikea terrieri, eikä taivu helpolla koulutettavaksi. Sanansäilää liukkaasti heilutteleva työpari selvittää parvekkeelta pudotetun naisen murhaa. Uhrin lapsuusvuodet Ruotsissa pysyvät salassa, kunnes omalakinen Marian anastaa naisen ruotsalaisen isäpuolen piilotteleman sairaskertomuksen. Samaan aikaan eräs toinen nainen kuulee, kuinka rappukäytävään ilmestyy mies, jonka vihellys saa niin naisen kuin lukijankin hätääntymään.


Kolmas tapaus on leirintäalueellatyöskentelevä puolalainen Lilly. Hän on varma, että hiljaa viheltävä mies tietää hänestä sopimattoman paljon... Marian availee mutkikkaita solmuja rivakasti, ja varmuuden puuskassa muutama lanka katkeaakin. Mörkömies on Unni Lindelliä parhaimmillaan: hiipivää jännitystä tehostaa railakas sananvaihto, kun poliisipari tuulettaa laitoksen hiljaisia huoneita.”

458. Walker, Martin: Poliisimestari Bruno ja viinitarha

Martin Walker
Poliisimestari Bruno ja viinitarha
 

WSOY 2012 - Sapo 458
The dark vineyard 2009

”Aamun sarastaessa alkaa St Denisin, pienen ranskalaiskaupungin, palosireeni ulvoa. Siihen herää myös poliisimestari Benoît "Bruno" Courrèges. Liekeissä on tutkimusasema, jolla kehitetään geenimuunneltuja kasveja, ja kaikki viittaa tuhopolttoon. Ei ihme, että Brunon tutkimukset suuntautuvat seudun ympäristöaktivisteihin. Mutta pian kaupungin rauhaa vaarantaa uusi uhka, kun iso raha Kaliforniasta haluaa ostaa viinitarhoja ja paikallisen hotellin. Kun jutussa ilmenee myös outoja kuolemantapauksia, Brunon on pantava peliin kaikki taitonsa, tahdikkuutensa ja paikallistuntemuksensa selvittääkseen, miten asiat liittyvät toisiinsa. Vai liittyvätkö ne? 

Englantilaisen Martin Walkerin Bruno-kirjat ovat enemmän kuin pelkkiä rikosromaaneja. Sympaattisen poliisimestarin seurassa lukija tutustuu Lounais-Ranskan omaleimaiseen elämäntapaan - ja tietysti myös alueen oivallisiin ruokiin ja viineihin.”

459. Varenne, Antonin: Fakiirit

Antonin Varenne
Fakiirit 

WSOY 2012 - Sapo 459
Fakirs 2009

”Nuori mies juoksee alastomana keskelle kehätietä. Autojen jarrut kirskuvat ja skootterit törmäilevät turva-aitaan. Lopulta kiihdyttävä rekka näyttelee surmaajan roolin. Luonnonhistorian museossa mies hyppää kaskelotin luurangon päälle ja lävistyy kaksi metriä pitkään luuhun. Verenvuototaudista kärsivä fakiiri antaa itsensä vuotaa kuiviin kesken näytöksen.
Poliisipäällikkö Guérin johtaa Ranskan poliisin itsemurhayksikköä Pariisissa, ja hänen tehtävänsä on liimailla eriskummallisten itsemurhien yksityiskohtia yhteen. Toisinaan tapahtumat eivät olekaan niin spontaaneja kuin ne alkuun vaikuttavat. Fakiirit on häiritsevä, kiehtova rikosromaani, 2000-luvun novel noiria kauneimmillaan.”