Sapo - sarjan esittely

"Näiden älykkäiden, henkevien ja tyylillisesti oivallisten romaanien parissa lukija suorastaan herkuttelee."

Näin arvostelija luonnehti uutta SaPo -sarjaa aikoinaan. Nimensä mukaisesti WSOY:n kustantama Sapo - sarja keskittyy salapoliisi- ja rikoskirjallisuuteen. Sarjassa on ilmestynyt jo yli 450 erilaista rikoskertomusta eri puolilta maailmaa, Yhdysvalloista, Pohjoismaista, Suomesta ja muualta Euroopasta.

Mukana on amerikkalaisia kovaksikeitettyjä dekkareita ja perinteisiä Scotland Yardin etsiviä, mutta on myös jännityskertomuksia, joiden päähenkilönä on aivan tavallinen heppu tai vaikkapa ikäneito. Itse pidän eniten näistä jännityskertomuksista ja luenkin pääasiassa brittijännäreitä. Sarjan kirjat jaoteltiin monia vuosia kolmeen ryhmään: perinteiset salapoliisiromaanit, klassikot ja modernia jännitystä. 


Sarjan ensimmäinen kirja oli vuonna 1953 julkaistu Agatha Christien Lordin kuolema. Viimeisin Sapo on tietääkseni numero 459 vuodelta 2012, Antonin Varennen Fakiirit.

Monelta alan eturivin kirjailijalta on julkaistu sarjassa useita teoksia. Mukana ovat Agatha Christien (70 kirjaa) lisäksi mm. Rex Stout (28 kirjaa), Dorothy Sayers (6 kirjaa), P.D.James (4 kirjaa), Nicolas Freeling (7 kirjaa), Donald Westlake (12 kirjaa), Ruth Rendell (1 kirja), Minette Walters (1 kirja), Raymond Chandler (12 kirjaa), Peter Lovesey (6 kirjaa), Dashiell Hammett (8 kirjaa), Robert van Gulik (16 kirjaa), Ellery Queen (4 kirjaa) ja Reginald Hill (7 kirjaa). Löytyypä valikoimasta rikoskertomukset myös Anton Tsehovilta, A.A.Milneltä ja Edgar Allan Poelta.


Sapojen ulkoasu on vuosien saatossa muutaman kerran muuttunut ajan virtausten mukaan. Tässä esimerkkejä Agatha Christien kirjojen kansista eri vuosilta:
         
Sarjan kirjoista ilmestyy uusintapainoksia, joten suosituimpia sarjan alkupäänkin kirjoja on edelleen saatavilla. Sarjan suosio on viime vuosina kuitenkin hiipunut ja painokset ovat pienentyneet. Onneksi kirjastot ja kirja-antikvariaatit pullistelevat vielä Sapoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti