27.8.2018

33. Dickson, Carter: Pronssilampun kirous

Carter Dickson
Pronssilampun kirous 

WSOY 1958 - Sapo 33
The Curse Of The Bronze Lamp 1945


"-Tämä nuori nainen ei tule ikinä huoneeseensa elävänä. Hän muuttuu pölyksi ikään kuin häntä ei koskaan olisi ollut olemassakaan.
Kukaan ei tietenkään aluksi ottanut vakavasti Helen Loringin, tunnetun egyptologin tyttären, päälle laskettua kirousta. Moni hymy kuitenkin hyytyi Helenin palattua Egyptistä kotiinsa Severn Halliin. Yksin, vain egyptiläisen ylipapin haudasta löydetty pronssilamppu kädessään, hän astui vanhan linnan ovesta sisään – ja hävisi. Jäljelle jäi vain lattialta löytynyt pronssilamppu ja harmaa sadetakki. Lakimies Sir Henry Merrivale ei kuitenkaan yliluonnollisista voimista ihmeemmin piitannut – hän uskoi katoamisen takana piilevän täysin inhimillisen tekijän…"

Egyptin kaivauksilta löytyy muiden aarteiden lisäksi pronssilamppu, jonka Egyptin hallitus on lahjoittanut kaivauksiin osallistuneelle lady Helenille. Sikäläinen kummajainen Alim Bey vastustaa lampun vientiä ja langettaa kirouksen: Helen ei ikinä astu huoneeseensa elävänä. Kun Helen palaa kotiinsa hän todella häviää astuttuaan ulko-ovesta sisään. Sir Henry Merrivale ja Scotland Yardin tarkastaja Masters alkavat selvitellä juttua. Helenin isä tulee myös Egyptistä kotiin ja katoaa yhtä mystisesti. Ongelma on mielenkiintoinen mutta sitä vatvotaan liikaa. Merrivale saa selville mitä tapahtui, mutta hän ei kerro sitä asianomaisille, ei edes tarkastaja Mastersille, eikä lukijallekaan anneta siitä vinkkiä. Ärsyttävä juttu. Ratkaisu on kekseliäs, kunhan se vain olisi selvitetty vähemmän ärsyttävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti