26.8.2018

54. Chandler, Raymond: Vuosien varjo

Raymond Chandler
Vuosien varjo 

WSOY 1961 - Sapo 54
Playback 1958

"Tanssilattialla piehtaroi puolisen tusinaa paria hurjasti ja hillittömästi kuin nivelreumatismia poteva yövartija.” Kovaksi keitetyn dekkarin uranuurtaja Raymond Chandler kirjoitti vuosina 1939–1958 seitsemän rikosromaania, joiden keskushahmona oli hänen tunnettu yksityisetsivänsä Philip Marlowe. Pääteoksensa Pitkien jäähyväisten (1953) jälkeen hän piti viiden vuoden tauon ennen kuin julkaisi viimeiseksi jääneen dekkarinsa Vuosien varjo (1958, suomeksi 1961). Romaani on taattua, tiukkaa Chandleria. Siinä on jännitystä, yllättäviä käänteitä ja huoletonta huumoria kuten kaikissa dekkaristin legendaarisissa teoksissa. Mutta kirjassa on muutakin – tavanomaista kirkkaampaa kerrontaa, sillä menneiden alakuloisten vuosien varjo alkaa väistyä Philip Marlowen elämästä."

Marlowe saa tehtäväkseen seurata yhtä hempukkaa ja sitten poltetaan tupakkaa ja juodaan ja meuhkataan ja lyödään turpiin. Välillä kuherrellaan yhden sihteerin kanssa ja sitten taas seurataan hempukkaa. Voi voi.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1961: "Ylen rikas kaunotar on joutunut vaikeuksiin, sillä vapauduttuaan vastikään murhasyytteestä hän on uudelleen joutumassa saman syytteen kohteeksi. Yksityisetsivä Philip Marlowe on jälleen kertojana entisessä kovanaama-Robin Hoodin roolissaan, mutta tuntuu melkein siltä, että kertojan on ollut vaikea pitää ajatuksiaan koossa. Tämä Chandlerin viimeinen teos ei asetu entisten verroille, joten syytä sen kirjastoon hankkimiseen ei ole."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti