26.8.2018

51. Carr, John Dickson: Kuolema Pettureiden portilla

John Dickson Carr
Kuolema Pettureiden portilla 
WSOY 1960 - Sapo 51
The Mad Hatter mystery 1933

"Towerin linnan aavemaiset pyörötornit kohoavat Lontoon sumusta. Hassu hattukauppias kähveltää huomattavien kansalaisten päähineitä, ja useimmat arvelevat, että kysymyksessä on hävytön pila. Mutta kun Philip Driscollin ruumis löydetään, ei kukaan enää naura.
Driscollin ruumis makasi Towerissa Pettureiden portilla. Jousipyssyn nuoli oli tunkeutunut sydämen läpi, ruumiin päässä oli Sir Williamilta varastettu silinterihattu.
Pyylevä tohtori Fell on ruumiillisesti hiukan raskasliikkeinen, mutta älyllisesti sitäkin vikkelämpi ajaessaan takaa murhaajaa. Ennen kuin omalaatuinen rikossarja selviää, hän tutustuu ylitarkastaja Hadleyn kera mm. tuhansien puntien arvoisen käsikirjoituksen varkauteen, pieniin kipsikuviin ja kammottavan erikoiseen ääneen."

Tunnetuilta henkilöiltä pihistetään hattuja keskellä päivää Lontoossa. Tapahtumista kirjoittaa innokkaimmin Päivän Uutisten nuori Driscoll joka kuitenkin löydetään nuolen lävistämänä varastettu silinterihattu päässään Towerin linnan Petturien Portilta. Joukko heppuja tutkii tapausta Scotland Yardin ylitarkastaja Hadleyn johdolla. Juttuun näyttää liittyvän myös harvinaisen Edgar Allan Poen käsikirjoituksen varkaus. Tämä on jotenkin työläästi kerrottu tarina. Lukeminen ainakin oli työlästä. Kirjassa on runsaasti henkilöitä, runsaasti kuvauksia Towerin linnan torneista ja kujista mutta paljoakaan ei oikeastaan tapahdu. Murhaaja kyllä selviää, samoin Mad Hatterin henkilöllisyys, mutta lopuksi kaikki painetaan villaisella ja lakaistaan maton alle.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 8/1960: "Carr on kirjoittanut parempaakin. Ainesta olisi ollut tässäkin: kunnianarvoisten henkilöiden hattuja varasteleva henkilö, jota ei pystytä paljastamaan. Juoni on kuitenkin saatu sekavaksi. Lontoolaiselle Towerin käytävät ja portaat ehkä ovat selvillä, suomalaiselle tuottaa vaikeuksia seurata henkilöitä siellä. Ei tarpeellinen kirjastoissa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti