27.8.2018

37. Cumberland, Marte: Punainen paljettihattu

Marten Cumberland
Punainen paljettihattu 

WSOY 1958 - Sapo 37
Far better dead! 1957


Nuori Englantilainen Celia Elwood matkustaa Pariisiin tapaamaan kuolleen sisarensa aviomiestä. Tämä ei kuitenkaan saavu kohtaamispaikalle. Sensijaan aivan vieraat henkilöt sieppaavat hänet ja kyselevät häneltä arvokkaiden timanttien kätköpaikkaa. Celialla ei ole aavistustakaan, mistä on kyse. Onneksi hänen junassa tapaamansa nuori mies huolestuu, kun Celia ei saavu treffeille ja antaa poliisille arvokkaita vihjeitä. Tämä on hyvä vanhan ajan jännitysromaani.

Tarina alkaa näin lupaavasti:
"Kiitävä pikajuna nytkähti vaihteiden yli, veturi vihelsi, ja Celia Elwood aukaisi silmänsä. Tihenevästä hämärästä ilmestyi näkyviin asema, dantemainen liekki- ja savuetsaus, joka samassa hävisi. Celia vilkaisi ympärilleen, matkatovereihinsa. Lihava nainen nukkui, liikemies tutki taskukalenteriaan, nuori ranskalainen pariskunta piti toisiaan kädestä. Hän vilkaisi kelloonsa, ja vastapäisessä nurkassa istuva nuori mies puhutteli häntä. - Puolitoista tuntia Pariisiin, hän sanoi englanniksi."


Tämä kuuluu sarjaan jännäreitä, joissa poliisina on ranskalainen tarkastaja Saturnin Dax. Dax -kirjoja on kaikkiaan 34. Cumberlandilta on suomennettu tiettävästi tämän lisäksi vain "Tappaja rampin takaa" (Hate finds a way), joka ilmestyi Weilin+Göösin Musta kissa -sarjassa 1965,
Cumberland kirjoitti myös yksityisetsivästä Chico Brett kirjailijanimellä Kevin O'Hara. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti