27.8.2018

49. Allingham, Margery: Kuolema kulkee sumussa

Margery Allingham
Kuolema kulkee sumussa 

WSOY 1960 - Sapo 49
The Tiger In The Smoke 1952

Lontoossa eletään vielä sotien jälkeisissä tunnelmissa. Sodassa kuolleeksi julistetun hepun näköinen mies aiheuttaa levottomuutta tämän entisessä morsiamessa. Näköispainos murhataan, murhaajan hiiviskellessä Lontoon sakeassa ja nokisessa sumussa. Sotaveteraaneiksi naamioitunut konnalauma on saanut vihiä sodan aikaisesta aarteesta ja ’pomon’ ilmaantuessa maisemiin tapahtumat alkavat edetä. Morsiamen joukkoihin kuuluu nykyisen sulhasen lisäksi vanha, elämänviisautta kerännyt pappismies. Kirjan henkilöt ovat hyvin kuvattuja ja elävän oloisia. Loppunäytös esitetään Ranskan rannikolla. Mukava ja jännä kirja.

P.S. Nuoremmille lukijoille tiedoksi: aikoinaan Lontoossa oli ajoittain todella sakea savusumu (smog), jolloin näkyvyys kadulla oli vain muutama metri.

Teosarvio arvostelevassa kirjaluettelossa 7/1960: "Suurrikollinen on sodan aikana löytämättä jääneen aarteen toivossa paennut vankilasta ja palannut entisen rikollisjoukkionsa luo. Viranomaiset ja "aarteesta" tietoiset yhteiskunnan rauhalliset jäsenet ovat joutuneet kuolemanuhkan eteen. Juoni mutkittelee monasti melko asiaan kuulumattomilta vaikuttavien sivuteemojen lomassa, ja rupattelu käy jopa hermoille. Ei kirjastoihin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti