27.8.2018

36. Berkeley, Anthony Minä olen syyllinen

Anthony Berkeley
Minä olen syyllinen 

WSOY 1958 - Sapo 36
Trial and error 1937

"Lääkäri antaa herra Todhunterille vain muutaman kuukauden elinaikaa. Miten hänestä tulee murhaaja, sen kertoo tämä veijarimaisen hilpeä dekkari, jossa kirjailija leikittelee sekä henkilöidensä että lukijan kanssa niin, että jokainen on ymmällä ennen loppuratkaisua."

Eräs seurue keskustelee teoreettisesta kysymyksestä, olisiko murha oikeutettu, jos murhattava on ihmiskunnan pahantekijä? Entä mitä pitäisi ihmisen tehdä, jos hän saa lääkäriltään kuulla, että elinaikaa on vain kuukausia? Tehdäkö itse jotain oiken hyvää, vai estääkö joku muu tekemästä jotain suunnatonta pahaa? Vaikkapa murhaamalla tämä?
"Herra Todhunter antoi keskustelunaiheen jäädä. Joka tapauksessa hän oli saanut tietää mitä oli halunnutkin. Sillä herra Todhunterin lääkäri oli kertonut hänelle viikkoa aikaisemmin, ettei hänen ollut mahdollista elää enempää kuin muutamia kuukausia, ja hän oli kutsunut luokseen tämän huolellisesti erilaisista ihmisistä kootun seurueen aivan tietämättään neuvomaan häntä, mitä tehdä sinä aikana joka hänellä oli jäljellä.
Ja herra Todhunterin suureksi hämmästykseksi häntä oli huomattavan yksimielisesti neuvottu tekemään murha."

Hänen ensimmäinen kandidaattinsa kuolee, ennen kuin hän ethtii murhata tämän. Etsittyään toisen kiusankappaleen, Todhunter on joutua tämän valheellisen viehätysvoiman uhriksi. Hän kuitenkin näkee tämän todellisen amoraalisen luonteen ja päättää surmata hänet. Hiipiessään uhrin puutarhaan ase kourassa, Todhunter löytää tämän vastikään ammuttuna. Hän päättää kuitenkin ottaa syyn niskoilleen tästä murhasta. Poliisit eivät kuitenkaan usko häntä ja Todhunterilla on täysi työ todistaa itsensä syylliseksi.
Kirja on jonkin verran pitkäveteinen ja raskas lukea, mutta aihe on melkoisen erikoislaatuinen. 

Todhunterin lääkäri lausuu hänelle näin: "Yleisesti katsotaan, että kuolevia on sääliteltävä - niin, huolimatta uskonnosta, joka opettaa meille, että jokaisella, joka ei ole roisto, tulee olemaan aika paljon mukavampaa kuoleman jälkeen - ja niin ajattelet että minun pitäisi säälitellä sinua; ja kun sen sijasta kerronkin kadehtivani sinua, niin sinä nimität minua pahaksihengeksi."
 

En tiedä, mitä uskontoa lääkäri edellä tarkoittaa, mutta Raamattu ei opeta näin. Tässä siis väitetään että roistoilla ei ole "kuoleman jälkeen mukavaa", mutta kaikilla muilla on. Raamatun mukaan kaikilla niillä, jotka uskovat Jeesukseen ja elävät hänen yhteydessään on "kuoleman jälkeen mukavampaa." Lääkärin väärä käsitys on kuitenkin valitettavan yleinen Suomessakin. Voit tarkistaa asian vaikka Johanneksen evankeliumin kolmannesta luvusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti