28.8.2018

17. Chandler, Raymond: Pitkät jäähyväiset

Raymond Chandler
Pitkät jäähyväiset 

WSOY 1956 - Sapo 17
The long good-bye 1953

"Nukkavieru, reissussa rähjääntynyt yksityisetsivä Philip Marlowe lähtee selvittelemään mutkikasta murhajuttua Los Angelesin ylelliseen rahamaailmaan. Monimiljoonikon tytär murhataan huvilalla, ja todisteet viittaavat selvästi murhatun aviomieheen. Marlowe joutuu sekaantumaan tapahtumien kulkuun ensin sattumalta, avustaessaan ystäväänsä pakenemaan maasta, mutta pian hän tajuaa, ettei rikos olekaan niin yksinkertainen kuin näyttää. Pitkistä jäähyväisistä tulee sananmukaiset."

Los angelsilainen yksityisetsivä Philip Marlowe auttaa juopunutta ystävänsä Terry Lennoxia, tietämättä että Terryn vaimo on juuri murhattu. Marlowe pidätetään epäiltynä murhasta, mutta vapautetaan kun Lennox löydetään kuolleena, vierellään tunnustus. Seuraavassa jaksossa Marlowen apua pyydetään juopon kirjailijan tapauksessa. Tämäkin lopulta kuolee. Nämä amerikkalaisten yksityisetsivien jutut eivät ole minun mieleeni.

Tämä on kuuluisa, Edgar -palkinnon saanut tarina, ja Robert Altman ohjasi kirjaan perustuvan elokuvan The Long Goodbye (1973 USA). Dekkariseuran äänestyksessä Pitkät jäähyväiset valittiin parhaaksi SaPo -sarjan kirjaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti