26.8.2018

71. Christie, Agatha: Tuijottava katse

Agatha Christie
Tuijottava katse

WSOY 1965 – Sapo 71
The Mirror Crack’d From Side To Side 1962

”Marina Cregg on kuvankaunis filmitähti, jolla on takanaan kirjava menneisyys ja vähintään viisi entistä aviomiestä. Kaikki alkaa kutsuilla, joiden täydellisenä emäntänä Marina toimii. Vieraita valuu sisään virtanaan ja tunnelma on korkealla, mutta yhtäkkiä Marina lakkaa säteilemästä, menettää kokonaan hallintansa ja vain tuijottaa hypnotisoituneena – seinäänkö? Tapahtuu murha: täysin merkityksettömän tuntuinen nainen kuolee ja juttua ryhtyy selvittämään iki-ihana neiti Marple ylivoimaiseen tyyliinsä. Juoni kiertyy ja mutkittelee niin kuin vain Agathan kirjoissa voi, ja loppujen lopuksi ratkaisu löytyy – niin mistä…?”

Jane Marple lähettää liian touhukkaan apulaisensa asioille ja livahtaa tutustumaan St Mary Meadin viereiseen asuntoalueeseen, Kehitykseen. Hän tapaa siellä muutamia ihmisiä ja luo näin pohjaa pian tapahtuvan murhan tutkimuksille. Scotland Yardin tehdessä tutkimuksia kentällä, Jane istuu kutimensa kanssa tuolissaan ja ratkaisee jutun kuulemiensa tosiasioiden, huhujen, taustatyönsä ja ensiluokkaisen ihmistuntemuksensa avulla. Mukava kirja - jos ei oteta lukuun sitä, että useampia viattomia ihmisiä murhataan.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1972: "Kirjassa puhutaan koko ajan jähmettyneestä katseesta, jonka kuulu filmitähti luo erääseen vieraaseensa, joka on saapunut hänen kartanonsa puutarhakutsuihin, mutta kirjan nimessä se on vaihtunut jostakin syystä ”tuijottavaksi katseeksi”. Hetkeä myöhemmin eräs näistä, maalaisseurapiireihin kuuluvista vieraista kuolee viinilasissa olevaan myrkkyyn, ja arvelun varassa pitkään on, kehen filmitähti-emäntä katseensa kohdisti ja kuka pani myrkyn pikariin. Vanha neiti Marple on jälleen asioiden taustalla eräänlaisena ohjaavana ja sitovana tekijänä, vaikka hän ei edes ole ollut kutsuissa mukanakaan. Näppärää ja osaavaa tekoa tämäkin Christie 1960-luvun alkupuolelta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti