26.8.2018

61. Christie, Agatha: Totuus Hallavan hevosen majatalosta

Agatha Christie
Totuus Hallavan hevosen majatalosta

WSOY 1962
The Pale Horse 1961

"Pidetty katolinen pappi, isä Gorman, murhataan raa’asti hänen palatessaan eräänä sumuisena iltana kuolevan naisen luota. Ryöstö se ei ole – mutta onko murhaaja yrittänyt saada käsiinsä nimilistan, jonka poliisi löytää isä Gormanin kengästä? Ja mitä nimet oikein tarkoittavat? Yhteistä luettelossa mainituille ihmisille näyttää olevan vain se, että kaikki ovat kuolleet.
Juttua tukittaessa siihen niveltyy yhä enemmän omituisia ja salaperäisiä asioita, ja jossakin tulee esille nimi Hallava hevonen. Se on myös nimi, joka herättää kirjailija Mark Easterbrookin kiinnostuksen. Mikä Hallava hevonen itse asiassa on? Onko samannimisen majatalon kolmella asukkaalla todella hallussaan yliluonnollisia voimia? Onko todella mahdollista päästä eroon hankalista ihmisistä tai jouduttaa rikkaitten sukulaisten kuolemaa perinnön toivossa – vain lyömällä vetoa Hallavassa hevosessa? Varmaa on ainoastaan, että pahan voimat ovat valloillaan ja menetelmä toimii sataprosenttisen varmasti. Mark tuntee velvollisuudekseen ryhtyä tutkimaan asiaa. Avukseen hän saa punatukkaisen Gingerin, jonka reipas olemus tarjoaa tervetullutta vaihtelua ”virallisen” tyttöystävän Hermian moitteettomuuteen. Mark ja Ginger päättävät antautua vaaraan ilmoittautumalla Hallavan hevosen asiakkaiksi. Ja siitä kehkeytyykin leikki josta on leikki kaukana."

Surmatun papin kengästä löytyy salaperäinen nimilista, jossa olevat henkilöt ovat kaikki kuolleet. Jossain vaiheessa tutkimuksia esiin putkahtaa nimi Hallava hevonen. Kirjailija Mark Easterbrook kiinnostuu myös asiasta ja tutustuu tarkemmin Hallavan hevosen majatalossa nykyisin asustaviin asukkaisiin, joilla huhutaan olevan yliluonnollisia voimia. Hän saa vihiä henkilöstä, joka välittää vetoja siitä, kuoleeko joku henkilö muutaman kuukauden sisällä vai ei. Vedonlyönti on kallista, mutta samalla voi päästä eroon odotettua pitkäikäisemmästä isoisästä ja periä tämän miljoonat. Mark saa avukseen punatukkaisen Gingerin, jonka reipas olemus tarjoaa vaihtelua virallisen tyttöystävän sovinnaisuudelle. Mark ja Ginger asettuvat vaaralle alttiiksi ilmoittautumalla Hallavan hevosen asiakkaiksi.

Mukavaa vaihtelua Agathan tyypillisille Poirot- ja Marple -kirjoille. Jostain syystä kirjan juoni ei etene oikein lennokkaasti. Kyseessä on kuitenkin kelpo jännäri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti