26.8.2018

53. Innes, Michael: Hyvästi iäks'

Michael Innes
Hyvästi iäks' 

WSOY 1960 - Sapo 53
The Long Farewell 1958

"Hyvästi Iäks' on sitaatti eräästä Shakespearen näytelmästä - ja henkilö, jonka kohtalona on kuolla jotta päästäisiin jutun alkuun - on Shakespearen tutkija, salaperäinen ja arvoituksellinen mies. Tapaus näyttää aluksi itsemurhalta, mutta epäilykset heräävät ja poliisi puuttuu asiaan itsensä Sir John Applebyn hahmossa. Appleby tutustuu työkenttäänsä kohtaamalla merkillisen kokoelman vainajan oppineita ystäviä ja omaisia. Sotkuisen vyyhdin jännittävä selvittely voi alkaa."

Yleensä kirjallisuusaiheiset kirjat ovat pitkäpiimäisiä. Tämä tekee kuitenkin poikkeuksen. Tarina kulkee mukavan notkeasti ja Innesin kirjoissa usein esiintynyt tarkastaja Appleby hoitaa tutkimukset nopeasti. Kuvioon liittyy kadonnut vanha käsikirjoitus ja kaksinnaiminen. Juttuun liittyvät henkilöt esitellään mielenkiintoisesti ja tuloksena on ihan lukukelpoinen poliisiromaani.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1961: "Romaanin juoni kutoutuu Lewis Packfordin, etevän tiedemiehen ja Shakespearen tuntijan viimeisten vaiheitten ympärille. Tapahtumat on sijoitettu osittain Pohjois-Italiaan Garda-järven rannalle ja osittain Englantiin vanhaan herraskartanoon. Täällä tapahtuu yllättävä loppuratkaisu. Romaanin henkilöt on kuvattu persoonallisesti ja humoristisesti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti