28.8.2018

19. Christie, Agatha: Salaperäiset rukiinjyvät

Agatha Christie
Salaperäiset rukiinjyvät

WSOY 1956 - Sapo 19
A pocket full of rye 1953

”Sinä aamuna oli konekirjoittajan vuoro keittää tee. Sen tarjoili herra Fortescuelle viehättävä ’yksityissihteeri’ neiti Grosvenor. Neiti Griffith, konekirjoitusosaston rautainen esinainen, puolestaan valvoi firman teeseremonian sujuvan asianmukaisesti. Niinpä useammalla kuin yhdellä henkilöllä näytti olleen tilaisuus tipauttaa myrkkyä esimiehen teekuppiin. Ruumiin vaatteiden taskuista löytyivät ne tavalliset tavarat: nenäliina, avaimet, lompakko ja pikkurahaa. Ja sitten jotakin kerrassaan omituista. Rex Fortescuen takin oikeanpuoleisessa taskussa oli viljaa…Salaperäiset rukiinjyvät on klassinen Neiti Marple-mysteeri vuodelta 1953.”

Tarinaa kuljettaessaan Christie tarjoaa lukijalleen tapansa mukaan eri henkilöitä mahdolliseksi murhaajaksi. Tällä kertaa ehdokkaina on erinomainen taloudenhoitaja, yksinkertainen sisäkkö, huomattavasti vainajaa nuorempi vaimo rakastajineen, vainajan poika vaimoineen, Afrikasta palaava hunsvottipoika ja tyttären epämääräinen miesystävä. Tarkastaja Neel alkaa tutkia juttua, mutta kaksi ruumista tulee vielä lisää. Toinen näistä, yksinkertainen sisäkkö, on ollut aiemmin Neiti Marplen palveluksessa. Niinpä tarkkanäköinen neiti saapuu myös paikalle ja yhdistää muutamat vähäpätöiset seikat vanhaan lasten loruun. Näin tapahtumatkin vihdoin selviävät. Tyylipuhdas salapoliisiromaani.

Tässä, niin kuin muutamassa muussakin Agathan romaaneissa tapahtumat kiertyvät lasten lorun mukaan. Nyt kyseessä on vanha "Sing a Song of Sixpence."

Sing s song of sixpence,
A pocket full of rye.
Four and twenty blackbirds,
Baked in a pie.
When the pie was opened,
The birds began to sing;
Wasn't that a dainty dish,
To set before the king?
jne.

Viidestä pennistä minä laulan,
taskuntäydestä ruista.
Viisitoista rastasta piirakkaan pantiin
linnanpihan puista.
Syömään kun sitten ryhdyttiin,
ne alkoivat lauleskella.
Eikös ollutkin sukkela herkku
kuninkaan lautasella?
jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti