26.8.2018

55. Blake, Nicholas: Luvun loppu

Nicholas Blake
Luvun loppu 

WSOY 1961 - Sapo 55
End of Chapter 1957


"Lontoolainen kustantamo Wenham & Geraldine on tunnettu laadukkaista elämäkertateoksistaan. Sitä harmillisempaa on, että arvovaltaisen kenraalin muistelmien toimittamisessa on tapahtunut kaamea erehdys. Suorasukaisen muistelijan tekstistä siivotut toisten sotaherrojen herjaukset ovat kummitusmaisesti ilmestyneet takaisin teoksen mennessä painoon. Onko kyseessä latojan väärinkäsitys vai haluaako joku toimituksen sisällä ehdoin tahdoin saattaa työnantajansa oikeuteen kunnianloukkauksista? Dekkarinero Nigel Strangeways kutsutaan selvittämään asiaa, mutta tuskin hän on päässyt tutkimusten alkuun, kun kustantamossa paljastuu murha.
Nicholas Blake on hovirunoilija Cecil Day Lewisin (1904-1972) salanimi. Häneltä ilmestyi vuonna 1994 toinen Nigel Strangeways –tarina, loistava 30-luvun kultakauden rikosromaani Pedon on kuoltava."

Tämä kirja vie lukijan kirjankustantamoon. Everstin muistelmista oli määrä poistaa skandaalimaiset parjauskohdat. Joku kuitenkin peukaloi käsikirjoituksen korjausmerkintöjä niin, että poistettavaksi tarkoitetut kohdat jäivätkin paikoilleen. Kun kirja julkaistiin, seurauksena oli kunnianloukkausjuttu. Nigel Strangeways palkataan etsimään syyllistä. Lukijalle ei selvästi kerrota mikä heppu hän oikein on – ilmeisesti entinen poliisi ja nykyinen yksityisetsivä. Kustantamossa käy naputtelemassa muistelmiaan muuan kirjailija ja hänet murhataan. Poliisit selvittelevät tapausta yhdessä Nigelin kanssa ja paljastavat syyllisen. Jotenkin pitkäveteisesti kerrottu juttu. Henkilöihin on onnistuttu saamaan persoonallisuuttakin ja Nigel vaikuttaa hyvältä päähenkilöltä mutta jokin tarinan kerronnassa tökkii. Irlannissa syntynyt runoilija, kriitikko ja luennoitsija Cecil Day-Lewis kirjoitti jännäreitä kirjailijanimellä Nicholas Blake.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti