28.8.2018

15. Crofts, Freeman Wills: Salaperäinen laatikko

Freeman Wills Crofts 
Salaperäinen laatikko 

WSOY 1954 – Sapo 15 
The Sea Mystery 1928

”Amatöörikalastajan rauhaisa kalareissu Walesin etelärannikolla saa yllättävän käänteen, kun vastaan kelluu kookas puulaatikko, joka sisältää pahoin ruhjotun miehen ruumiin. Kyseessä on ilmeinen rikos, mutta sen selvittäminen näyttää aluksi täysin mahdottomalta. Poliisitarkastaja Joseph French Scotland Yardista saa panna kaiken älynsä ja päättelykykynsä liikkeelle ennen kuin onnistuu saamaan johtolankoja ja pääsemään rikollisten jäljille.”

Kirjassa kuvataan yksityiskohtaisesti etsivän päättelyä ja rikostutkintaa. Hän seuraa eri johtolankoja ja muodostaa teorioita, joita sitten tarkistaa. Monista vastaavista kirjoista poiketen tämä ei tunnu jaarittelulta, vaan johdonmukaisuudessaan pitää lukijan mielenkiinnon yllä koko ajan. French tutkii vuorovesitaulukkoja ja kokeilee miten puulaatikko ajautuu todennäköisestä pudotuspaikasta merelle. Kokeellisesti hän myös tarkistaa, olisiko yövartijalle mahdollista antaa unilääkettä. 

"French lähti ulos, soitti toimiston ovikelloa, juoksi sitten pääovelle, meni sisään sen pikkuovesta, löysi teepullon ja laski kymmeneen, sulki sen ja lukitsi pikkuoven. Sitten hän alkoi odottaa. Kului kolme minuuttia ennen kuin Gurney saapui. Asia oli sitä myöten selvä. Kuka tahansa, jolla oli mahdollisuus saada toimistossa säilytettävä avain, oli voinut sekoittaa unijuomaa teepulloon."
Kyseessä on mukava ja mielenkiintoinen tarina, joka jaksoi viihdyttää toisenkin lukukerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti