11.8.2018

286. Tey, Josephine: Murha lippuluukulla

Josephine Tey
Murha lippuluukulla
 

WSOY 1984 - Sapo 286
The man in the queue 1929

"Maaliskuisena iltana Lontoon Woffington -teatterin ulkopuolella vellovan ihmisjoukon muodostama jono näyttää luikertelevan äärettömyyksiin. Musikaalia 'Etkös sitä tiennyt' esitetään viimeistä viikkoa. Kaikki haluavat vielä kerran nähdä jumalaisen tähden Ray Marcablen, joka on lähdössä Amerikkaan - kuten kaikki hyvä, ja Lontoo ilman häntä olisi kuin lohduton autiomaa. Vihdoin ovet avataan, lippujen myynti alkaa, jono liikkuu hitaasti eteenpäin, ja silloin jonosta lysähtää katuun miehen ruumis. Selässä kiiltelee pieni hopeanvärinen tikari. Kuka murhattu mies on? Mistä hän tulee? Miksi kukaan ei kaipaa häntä? Ja kuitenkin joku vaivautuu lähettämään kirjekuoressa 25 puntaa hautajaiskuluihin. Siinä päänvaivaa Scotland Yardin komisario Grantille."

Tässäpä on tyylipuhdas salapoliisiromaani! Tämän voi asettaa Freeman Croftsin teoksien rinnalle. Ja se on paljon se. Kirja etenee loogisesti ilman takautumia tai sivuhyppyjä. Tarina kerrotaan sujuvasti ja mielenkiintoisesti. Ensin nuuhkitaan minimaalisen johtolangan perässä Lontoossa. Komisario Grant toimii järjestelmällisesti ja saakin vainun murhatun ja mahdollisen murhaajan henkilöllisyydestä. Tutkimukset jatkuvat Skotlannin syrjäkylässä ja siellä hän nappaa epäillyn. Epäilty tietysti kiistää kaiken ja osaa selittää käytöksensä uskottavasti. Grant ei kuitenkaan ole tyytyväinen. Lopulta totuus valkenee - ei kuitenkaan Grantin ansiosta. Tämä on jännittävä ja viihdyttävä kirja. Skottilaisen korjailijattaren oikea nimi on Elizabeth Mackintosh.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1984: "Josephine Teyllä on mainio kyky kehitellä lähes olemattomista lähtökohdista pitävä rikosselvittelykuvio. Tässä poliisilla on alkuvaiheessa vain tuntematon mies, joka löydetään surmattuna teatterin lippujonosta, mutta osanen osaselta komisario Grantin - Teyn poliisisankarin - onnistuu selvittää ensin miehen henkilöllisyys ja aikanaan koko rikosvyyhti. Mikään räjähtävän toiminnan dekkari tämä ei ole, koska kuvio täyttyy toisaalta poliisin arkirutiinien, toisaalta älyllisten johtopäätösten tietä. Kertojana Tey sen sijaan on nautittavan moni-ilmeinen anglosaksisen dekkarityylin taitaja."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti