10.8.2018

303. Kaminsky, Stuart: Joku on murhannut maiskisen

Stuart Kaminsky
Joku on murhannut maiskisen 

WSOY 1986 - Sapo 303
Murder on the Yellow Brick Road 1977

"Otsin velho-filmin kulisseissa viruu maiskisten satukaupungin pikkusotilas räikeässä rooliasussaan. Hänen rinnassaan törröttää veitsi. Toby Peters pestataan pitämään murhaskandaali salassa julkisuudelta ja samalla toimimaan filmin päätähden Judy Garlandin henkivartijana. Homma osoittautuu mutkikkaaksi ja vaaralliseksi. Vauhdikas dekkari täynnä salaperäisyyttä ja Hollywoodin kullankimalteisen päivien nostalgiaa."

Tarina noudattaa tavanomaista amerikkalaisten yksityisetsiväjuttujen kaavaa. Päähenkilö saa monta kertaa turpiinsa, mutta lähtee sairaalasta heti tajuttomuudesta herättyään konnien perään. Poliisit kuvataan tyhmiksi ja ovat tyytyväisiä saatuaan kenet tahansa pidätetyksi. Sankariammekin syytetään murhasta mutta hän selvittää lopulta oikean syyllisen.

Tarinan myötä lukija tapaa ihan oikeitakin henkilöitä. Mukana ovat Judy Garland, Mickey Rooner, Clark Gable sekä MGM:n pomo Louis B. Mayer. Kirjailija Raymond Chandler esittäytyy sankarillemme ja haluaa tutustua etsivän työhön. Kyllästyttävän tavanomainen tarina.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 11/1986: "Stuart Kaminskyn dekkari liittyy Hollywood-dekkareiden tai dekkaripastissien sarjaan, joita esim. Sapossa Andrew Bergman on Hollywoodin hirsipuissa (Sapo 253) ja Presidenttipelissä (Sapo 274) esittänyt. Missä Bergman onnistui mielestäni kiinnostavasti, Kaminskyn jälki on todella pastissinomaista. Etenkin kohta, jossa Raymond Chandler astuu romaaniin mukaan on teennäinen. Sinänsä kekseliästä yhdistää Ozin velhon lavasteet dekkariteemaan. Ajankuva syntyy silti väkisin tekemällä, lehtiuutisten ja tunnettujen nimien kautta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti