9.8.2018

317. Wainwright, John: Tuomion jälkeen

John Wainwright
Tuomion jälkeen 

WSOY 1988 - Sapo 317
The Distaff Factor 1982

"Oikeuden tyly päätös jysähtää Carol Drewerin keski-luokkaiseen elämään kuin moukari: hänen moitteeton aviomiehensä, englantilainen pikkuporvari William Drewer tuomitaan kolmen prostituoidun raa'oista murhista. Lisäksi käy ilmi, että William on kavaltanut työnantajaltaan suuren summan rahaa. Kaikki on selvää, ainakin pitäisi olla...John Wainwright rakentaa pirullisen kuvion, hän kaataa kulissit ja repii esiin ihmisen tummat puolet. Tuomion jälkeen on luja tarina, jossa pääosia esittävät tunne-elämässään epäonnistuneet naiset."

Kirja kuvaa vaimon, sisarien, lasten ja isovanhempien suhtautumista asiaan. Aika paljon tuli harpottua, mutta tulipahan luettua.


Teosarvio Arostelevassa kirjaluettelossa 10/1988: "John Wainwrightin neljäs suomennettu dekkari alkaa tutunomaisesti oikeussalista, jossa kunnon kansalaisen kirjoissa kulkenut keski-ikäinen ja -luokkainen perheenisä tuomitaan kolmen prostituoidun murhasta. "Uudeksi viiltäjäksi" häntä lehdissä sanotaan. Kehittely jatkuu kuitenkin aivan toiseen suuntaan kuin lukija odottaisi: romaanin suomenkielinen nimi pitää tosiaan paikkansa. Olennaista on, miten jäljelle jäävän perheen ja suvun keskinäiset suhteet alkavat tuomion jälkeen muotoutua, miten niiden kuvio syntyy taidokkaasti hahmotettujen tilanteiden kautta. Viime vuonna suomennettu Umpikuja jo osoitti Wainwrightin olevan myöhäistuotannossaan matkalla poliisiromaaneista kohti psykologista jännitystä, ja Tuomion jälkeen jatkaa linjaa kiinnostavasti. Yhtä ehjä kuin Umpikuja tämä uutuus ei valitettavasti ole: loppuratkaisu putoaa intensiivisen arkirealismin tasolta ja jää kaikessa yllättävyydessäänkin teennäiseksi. Siitä huolimatta Wainwright on edelleen mitä suurimmassa määrin seuraamisen arvoinen kirjailija."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti