10.8.2018

297. James, P. D: Dalgliesh ja kuolema

P.D. James
Dalgliesh ja kuolema
 

WSOY 1986 - Sapo 297
The Black Tower 1975

"Poliisitarkastaja Adam Dalgliesh, joka on toipumassa vakavasta sairaudesta, matkustaa tapaamaan vanhaa ystäväänsä isä Baddeleytä, joka on kappalaisena invalidien hoitokodissa. Kunnianarvoisa isä on ilmoittanut tarvitsevansa apua. Mutta kun Dalgliesh saapuu paikalle, hänen ystävänsä on kuollut. Myös eräs potilaista on saanut surmansa - itsemurhako? Dalgliesh ryhtyy selvittelemään juttua ja tuntee ympärillään vihamielisyyden ja pelon ilmapiirin. Toipilaalla on edessään raskas urakka, ennen kuin salaperäisten rikosten sarja on selvitetty."

Myös lukijalla on edessään raskas urakka. Lupaavasti alkanut tarina vaihtuu tympäisevään jaaritteluun ja minä lannistuin neljänneksen luettuani.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1986: "P.D. James on melko lyhyessä ajassa luonut näkyvän uran sekä jännitys romaani- että videomarkkinoilla. Vain muutama viikko sittenhän saimme lauantai-iltaisin seurata tekijän suosiman rikosten selvittäjän, komentaja Dalglieshin päättäväistä ja hillittyä työskentelyä sairaalamurhien kiemuroissa televisiossa. Tässä teoksessa vaaralliseksi pelätystä sairaudesta toipuva Dalgliesh erehtyy vanhan pappiystävänsä pyynnöstä yksityisesti ylläpidettyyn invalidien hoitokotiin lomalle ja tuota pikaa selvittämään, miksi yllättävä kuolemantapaus seuraa toistaan hoitokodin piirissä. Perinteiseen englantilaiseen dekkarityyliin verkkaisesti ja havainnollisesti kuvaileva tapahtumasarja vauhdittuu loppuaan kohden melkoiseksi mylläkäksi, missä inhrealistisia yksityiskohtiakaan ei kaihdeta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti