10.8.2018

299. Sayers, Dorothy: Kuka ja mistä?

Dorothy Sayers
Kuka ja mistä? 

WSOY 1986 - Sapo 299
Whose Body 1923

Ilmestynyt aiemmin Tammen kustantamana

"Lordi Peter Wimsey asetti monokkelin silmäänsä ja tarkasteli ammeessa lojuvaa miestä. Ruumiin kultaiset nenälasit pilkkasivat kuolemaa groteskilla tavalla, ja hieno kultaketju roikkui alastomalla rinnalla. Lordi Peter kohotti miehen toista kättä ja katsoi sitä kulmat kurtussa. "Melkoinen keikari", hän mutisi. "Parman orvokkeja ja manikyyri." - Kaikkia kiusasi pitkään hankala kysymys: Kuka ja mistä, kenen ruumis? Romaani on dekkarikirjallisuuden klassikko, jossa salapoliisi, lordi Peter Wimsey ensi kerran astuu julkisuuteen omalaatuisen palvelijansa Mervyn Bunterin kanssa. Molemmat kuolemattomat hahmot esittäytyvät heti loppuun asti kehitettyinä, ironisen älykkäinä, huumorintajuisina ja elämänkokemusten rikastuttamina."

Ensimmäinen Lord Peter Wimsey kirja. Viattoman miehen kylpyammeesta löytyy alaston ruumis. Kuka ja mistä ovat kysymyksiä, joihin Wimsey etsii vastaukset. Jäljet johtavat läheisen sairaalan ruumishuoneelle. Melko lennokasta sanailua Wimseyllä toisinaan.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1986: "Tämä Sayersin dekkari ilmestyi 1940-luvulla Niilo Lavion suomennoksena ja peräti kahdessa Tammen sarjassakin, mutta on jo kauan ollut antikvariaateistakin tavoittamattomissa. Uusi suomennos on Kristiina Rikmanin osaavaa ja irtonaista tekstiä, johon on tarkoin poimittu dialogin vähäisetkin huumorin pilkahdukset. Lordi Peter Wimsey on tässä v. 1923 ilmestyneessä ja sangen anglosaksisperinteisessä dekkarissa selvittämässä tapausta, missä aluksi on tuntematon ruumis kylpyammeessa ja toisaalla kadonnut juutalainen rahamies. Yhteyttä heidän välillään ei tunnu olevan ennen kuin ylen älykäs lordisalapoliisi on saanut kuvion valmiiksi ja syyllisen oikeuden eteen. Laatuluettavaa englantilaisen dekkaritaidon ja huumorin ystäville."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti