10.8.2018

313. Moyes, Patricia: Yölautta tuonelaa

Patricia Moyes
Yölautta tuonelaan

WSOY 1988 – Sapo 313
Night Ferry To Death 1985

“Komisario Henry Tibbettillä ja hänen vaimollaan on takanaan rentouttava loma Amsterdamissa ja edessä paluu Lontooseen yölautalla. Pahaksi onneksi kaikki hyttipaikat ovat varatut, joten Tibbettit joutuvat viettämään yönsä lepotuoleissa. Yöstä tulee epämukava – kaikkein epämukavin sille matkustajalle, joka löydetään aamulla kuolleena Tibbettien vierestä. Hänet on murhattu, mutta kuka sen on tehnyt ja miksi? Moyesin suosittu dekkarihahmo on taas visaisen ongelman edessä.”

Kirjassa on monta mukavaa puolta: siinä matkustetaan, tutustutaan hieman hollantil… anteeksi alankomaalaisiin ja seurataan johtolankoja Scotland Yardin komisarion kanssa. Tibbettin vaimo Emmy on mukana tarinassa ja joutuu houkutuslinnuksi. Henkilöt kuvataan uskottavasti ja tarina etenee sujuvasti. Mainio kirja siis.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1988: ”Runsaahkosti suomennetun Moyesin dekkari tuotannon rikosten selvittäjänä ansioitunut komisario Tibbett on miehensä työtä mukavasti myötäilevän vaimonsa kanssa palaamassa yölautalla Hollannista koti-Lontooseen, kun laivan lepohytissä tapahtuu murha, ja aviopari joutuu lisäksi tietämättään kuljettamaan maihin ja kotiinsa melkoisen jalokivierän. Leppoisista lomamatkan tunnelmista juonen kulku vauhdittuu melkoiseksi ihmisten ja tapahtumien mylläkäksi ja selviää oikeastaan vasta perinteisten dekkarien tyyliin järjestetyssä yhteisessä istunnossa, jossa tapausten kulku ruoditaan yksityiskohtiaan myöten asiaan kuuluvilla yllätystekijöillä maustettuna. Lukijalla ei liene sanottavia ratkaisijan edellytyksiä tässä jalokivi-, suku- ja kiristysdraamassa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti