10.8.2018

301. Hammett, Dashie: Kymmenes johtolanka

Dashiell Hammett
Kymmenes johtolanka - 7 rikoskertomusta 

WSOY 1986 - Sapo 301
The Continental Op 1974

"Kansi oli autio. Raskas sumu, märkä kuin sade - San Franciscon lahden sumu - lepäsi laivan ja veden yllä, ja oli karkottanut kaikki muut sisään. Se leijui ympärillämme sakeana ja läpitunkemattomana, enkä pystynyt näkemään edes laivan perää yllämme hehkuvista valoista huolimatta. Seisahduin. Schmith tuuppasi minua eteenpäin. 'Kauemmas missä voimme jutella', hän murahti korvaani. Astelin eteenpäin, kunnes törmäsin kaiteeseen. Koko takaraivoni leimahti äkkiä tuleen...pienen pieniä valopisteitä kimmelsi edessäni...kasvoi isommaksi...syöksyi vastaan...". Sapo-klassikko Dashiell Hammett, kielen ja muodon uudistaja, lyö pöytään seitsemän valttia, seitsemän loisteliasta rikoskertomusta."


"Alkuteos The Continental Op (1974) sisältää seuraavat novellit, mutta ne on otettu aikaisemmin ilmestyneistä kokoelmista: Kymmenes johtolanka (The Tenth Clew), Kultainen hevosenkenkä (The Golden Horseshoe), Turk Streetintalo (The House in Turk Street), Tyttö,jolla oli hopeanhohtoiset silmät (The Girl with the Silver Eyes), Orpopoika (The Whosis Kid), Mainen kuolema (The Main Death), Jäähyväismurha (The Farewell Murder)."

Teosarvio Arvostelevssa kirjaluettelossa 11/1986: "Dashiell Hammettin 20-luvulla aikakauslehtiin kirjoittamien novellien ensimmäinen suomennosvalikoima on aikamoinen pettymys. Kuusi ensimmäistä tarinaa tuntuvat kaikki toistavan samaa asetelmaa: melko anonyymi yksityisetsiväkertoja kohtaa toimistonsa saamaa tehtävää selvittäessään konnakoplan. joka viimein sortuu lähinnä omiin keskinäisiin ristiriitoihinsa ja raadollisuuteensa mutta joka tuntuu elävän ansarissa, kaukana Hammettin romaaneissaan niin hienosti kuvaamasta yhteiskunnasta ja sen vaikutussuhteista, Vasta viimeisessä kertomuksessa Jäähyväismurha tunnistan kunnioittamani romaanikirjailijan, vasta siinä kyllä kautta linjankin havaittava lakoninen tyylitaito alkaa todella purra. Tarkistus osoittaa, että se olikin Hammettin viimeistä edellinen lehtinovelli - edessä oli romaanien aika, mestaruus."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti