9.8.2018

320. Underwood, Michael: Kohtalon käsi

Michael Underwood
Kohtalon käsi 

WSOY 1988 - Sapo 320
Hand Of Fate 1981

”Englantilaisen mestarijännäristin ovela rikos- ja oikeudenkäyntiromaani. Frank Wimble ei koskaan ole epäillyt omia kykyjään. Päätettyään tehdä täydellisen murhan hän luottaa itseensä kuin kallioon. Yhtäkkiä hänen vaimonsa vain katoaa jäljettömiin. Naapureilla ja pian poliisillakin on omat epäilynsä, mutta ilman ruumista tai muuta näyttöä rikoksesta ei paljoakaan ole tehtävissä. Kunnes sitten löytyy musertava todiste. Alkaa mestarillisesti kuvattu mutkikas oikeudenkäynti. Kun totuus lopulta paljastuu, lukijakin saa kokea järkytyksen.”

Kelpo jännäri. Vaikka oikeudenkäyntiä kuvataankin aika pitkään, se ei käy puisevaksi. Valamiesten ja tuomarin elämää sivutaan myös hieman ja se tuo lisäväriä kertomukseen. Tuomarin perhe-elämän sotku tosin jää jotenkin irralliseksi juonenpätkäksi ja ilman sitäkin olisi pärjätty. Lukemisen arvoinen kirja. Ja takakannen tekstin lupaama yllätyskin tulee lopussa.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 12/1988: "Luulin tätä Underwoodia ensin tulokkaaksi, mutta vilkaisu hyvään hakuteokseen osoitti hänen olevan yksi Englannin tunnetuimpia oikeudenkäyntidekkarin tekijöitä - jolla kyllä on tilillään muunkinlaisia jännäreitä, thrillereitä, vakoilujuttuja, yksityisetsivätarinoita ja niin edelleen. Hän on syntynyt 1916, toiminut asianajajana ja syyttäjänä sekä julkaissut vuodesta 1954 lähtien nelisenkymmentä romaania. Tämä ensimmäinen suomennos on hyvää luettavaa, klassinen esimerkki intensiivisestä oikeudenkäyntiromaanista, jossa kiinnitetään huomiota yhtä paljon tuomareiden ja valamiesten toimintaan kuin itse rikosarvoitukseen. Varsinaiseen arvoitukseen lukija pääsee käsiksi vasta loppusivuilla, jotka tarjoavat kunnon yllätyksen. Monella tavalla mielenkiintoinen tuttavuus tämä Underwood."
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti