7.8.2018

337. Iles, Francis: Rakkaani, paholainen

Francis Iles
Rakkaani, paholainen 

WSOY 1990 - Sapo 337
Before the fact 1932


"Jotkut naiset synnyttävät murhaajia, jotkut ovat heidän rakastajattariaan ja jotkut menevät naimisiin heidän kanssaan. Lina Aysgarth oli elänyt miehensä kanssa melkein kahdeksan vuotta ennen kuin käsitti olevansa naimisissa murhaajan kanssa.
Francis Iles, oikealta nimeltään Anthony Berkeley Cox (1893-1971), on nokkela ja omaperäinen englantilainen rikoskirjailija, joka on saanut paljon jäljittelijöitä. Hän on irtautunut salapoliisiromaanin perinteistä ja klassisista säännöistä ja luonut aivan oman metodinsa kehitellä jännitystä. Loistavassa teoksessaan Rakkaani, paholainen Iles osoittaa, että rikollisen nimeäminen tarinan viimeisellä sivulla ei ole ainoa keino yllättää lukija. Murhaaja saattaa olla lukijalle tuttu jo ensi kappaleesta; kysymys onkin siitä, onnistuuko hän toteuttamaan suunnitelmansa."


Suomeksi teos ilmestyi ensi kerran 1962 kuuluisan Korppi-sarjan kolmantenatoista kirjana. Lina on naimisissa inhottavan liukkaan petturin ja kavaltajan, valehtelijan ja varkaan kanssa. Lopulta hän tajusi Johnnyn olevan myös murhaaja. Johnnyn viehätysvoima vie kuitenkin aina voiton. Järkyttävää lukea kuinka 30-luvulla nainen saattoi elää vain miellyttääkseen miestään. Kohtalainen juoni, mutta sivukaupalla sai harppoa turhien sepustuksien ohi.  

Alfred Hitchcock ohjasi kirjaan perustuvan elokuvan Suspicion (1941).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti