10.8.2018

302. Ferrars, Elizabeth: Tutkimuskohteena kuolema

Elizabeth Ferrars
Tutkimuskohteena kuolema 

WSOY 1986 - Sapo 302
Experiment With Death 1981

"King's Welthamin Hedelmäinstituutin kilpailun ja kateuden kyllästämä ilmapiiri järkkyy, kun yhdestä työhuoneesta löytyy mies kurkku auki viillettynä. Ruumiin vierellä seisoo tuttu työntekijä, käytävässä kirkuu tuntematon nainen. Mutta kaikki ei ole niin kuin näyttää. Rikostarkastaja Walter Day ryhtyy selvittämään vyyhtiä. Tohtori Emma Ritchie pohtii hänkin ongelmaa apunaan looginen päättelykykynsä ja naisenvaistonsa."

Vähän piti harppoa, kun juttua väännetään rautalangasta. Hedelmäinstituutin johtajan ruumiin vieressä seisoo eräs tutkijoista verinen veitsi kädessä. Tohtori Emma Richie selvittää totuuden. Burmassa syntyneen brittikirjailijattaren oikea nimi on Morna Doris MacTaggart Brown.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1986: "Orivedellä 1984 pidetyssä dekkariseminaarissa Timo Kukkola arvosteli kovin sanoin Sapo-sarjan toimituspolitiikkaa tai sen puuttumista. Hänen mukaansa sarjaan on tullut käsittämättömän huonoja valintoja. Kieltämättä näin on. Freelingin Leski (Sapo 291) oli erehdys. Samoin mielestäni Ferrarsin arvosteltava teos. Kyseessä on tekijän neljäs suomennos. Edellinen on Norsunluusammakon arvoitus vuodelta 1985 (Sapo 290). Mielestäni Tutkimuskohteena kuolema edustaa klassisen brittiläisen perinteen ikävystyttävintä suuntaa loputtomine dialogeineen, yllätyksettömine käänteineen ja teennäisyyksineen. Enemmän esim. Janwillem van de Weteringiä, uusia ruotsalaisia, tms." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti