7.8.2018

338. Sayers, Dorothy, ym.: Kaksi kertaa kuolema

Dorothy Sayers, ym.
Kaksi kertaa kuolema
 

WSOY 1990 - Sapo 338
Double Death 1939 (tämä laitos 1985)

"Rouva Farland on rikas leski, joka epäilee, että hnet halutaan myrkyttää. Onko se totta vai vanhenevan rouvan vainoharhaa ja silkkaa hysteriaa? Kun rouva Farlandin sairaus yllättäen pahenee, sukulaiset päättävät palkata luotettavan sairaanhoitajan. Leskirouvan sijasta hoitajattaren kohtalo sinetöidään: hänet löydetään myrkytettynä. Alkujakson tähän rikostarinaan on kirjoittanut Dorothy L.Sayers. Sitä jatkaa viisi muuta jännityksen mestaria kehitellen kukin tarinaa vuorollaan: myrkyttikö John hoiturin, kuten Freeman Wills Crofts ehdottaa? Ei missään nimessä, väittää F.Tennyson Jesse, vaan hurmaava Penelope on syyllinen. Anthony Armstrong puolestaan julistaa Penelopen syyttömäksi ja osoittaa murhaajaksi tohtori Cheedlen. Viimein David Hume ohjaa lukijan puolustusten ja epäilyjen verkosta odottamattoman loppuratkaisun äärelle."

Kertomus on ilmestynyt alkuaan Sunday Chronicle -lehdessä. Sitä mukaa kuin kirjailija sai oman lukunsa valmiiksi, kasvava käsikirjoitusliuskojen pino ojennettiin seuraavalle kirjoittajalle saatteena edellisten kirjailijoiden huomautukset. Lopuksi John Chancellor yhtenäisti kertomukset. Tässä kirjassa nuo huomautukset on julkaistu ja lisäksi John Chancellor keksi kirjoittaa tarinaan prologin joka yhdistää Dorothy Sayersin aloituksen David Humen loppuratkaisuun.

Kirja olisi pitänyt lukea niin, ettei lue kirjailijoiden huomautuksia, joissa ehdotellaan erilaisia kehityslinjoja kertomukselle ja setvitään aikaisempien kirjailijoitten kehitelmiä. Näin tarina olisi ollut yhtenäisempi. Lopuksi olisi ollut mielenkiintoista katsoa, mitä kirjailijan mielessä liikkuu hänen kehitellessä tarinaa.

Samantapainen yhteisyritys on Sapo 306 (Murha yksinoikeudella), joka perustuu Dorothy Sayersin, Agatha Christien ja Freeman Wills Croftsin muutamien muiden kanssa tekemään kahteen radiokuunnelmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti