24.8.2018

112. Rutherford, Douglas: Nahka nahasta

Douglas Rutherford
Nahka nahasta 

WSOY 1970 - Sapo 112
Skin For Skin 1968

"Crispin, yhteiskunnalle katkera sotasankari, uskoo suunnitelleensa täydellisen ryöstön. Jerry, nuori rikoskumppani, kömpelö ja oikukas poika, josta Crispin tekee tyylikkään, pystyvän, vaarallisen apulaisen. Linda, tyttö joka täytyi kidnapata koska hän on nähnyt liikaa. Kassakaappimurto oli hienosti suunniteltu. Mutta yhtäkkiä kaikki meni päin mäntyä. Ensin yövartija ja se typerä poliisi. Sitten Linda Campbell, kaunis hyvävartaloinen todistaja. Linda oli aivan liian vaarallinen. Siksi hänkin katosi."

Kirja sisältää hienoa ihmiskuvausta ja siinä yritetään ymmärtää tapahtumien syitä ja seurauksia. Tämä ei ole perinteinen salapoliisiromaani, vaan tarinassa seurataan rikollisia poliisityön jäädessä sivuseikaksi. Tässä ei kuitenkaan ihannoida roistoja, eivätkä he saa nauttia saaliistaan.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1970: "Täydelliseksi suunniteltu ryöstö epäonnistuu, rikolliset joutuvat pakenemaan halki Englannin mukanaan kidnapattu tyttö, jonka todistus tuomitsisi ryöstäjät. Pakomatka antaa runsaasti aiheita toiminnalliseen jännitykseen, ja osaahan tekijä käyttää niitä hyväkseen. Myös psykologista jännitystä on tarjolla ryöstajien ja tytön välisten suhteiden heilahteluissa, samoin nuoremman rikollisen henkilökuvan kehittelyssä. Välillä ovat juonen käänteet haetun makuisia, mutta kokonaisuutena kirja on kyllä "kirjastokelpoista" jännäritasoa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti