24.8.2018

114. Philips, Judson: Kuuman kesän murhat

Judson Philips
Kuuman kesän murhat 

WSOY 1970 - Sapo 114
Hot Summer Killing 1968

"Nuori älymystöneekeri kolhitaan raa'asti hengiltä New Yorkin sydämessä. Mustan vallan nimissä esiintyvä järjestö uhkaa räjäyttää Keskusrautatieaseman pahimpaan ruuhka-aikaan. Näin on ovelasti luoto edellytykset rotulevottomuuksille: neekerit alkavat liikehtiä, Harlemin esikaupunkien valkoinen roskaväki parveilee. Tuntuu kuin joku haluaisi kuuman verisen kesän jatkuvan ikuisesti. Joku joka häikäilemättä käyttää hyväkseen kokonaisen kansakunnan kipeää ongelmaa. Tilannetta ryhtyy selvittämään aikakauslehden toimittaja Peter Styles, joka esiintyy lähes kaikissa Judson Philipsin kirjoissa."

Kirja perustuu todellisiin tapahtumiin. Pitkän kuuman kesän (1967) aikana Yhdysvalloissa oli useita suuria rotumellakoita. Lehtimies selvittelee New Yorkissa kiristysjuttua, jossa uhataan räjäyttää keskusasema. Kiristäjä väittää olevansa mustan vallan edustaja, mutta mustat vakuuttavat etteivät ole hankkeen takana. Sujuva kertomus, mutta rotuerimielisyyksiä puidaan liikaa. Kirjailija epäonnistuu surkeasti yrittäessään lisätä romantiikkaa mukaan. Amerikkalainen Judson Pentecost Philips käytti myös pseudonyymejä Philip Owen ja Hugh Pentecost.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 9/1970: "Sapo-sarja on viime aikoina tuonut markkinoille perinteellisten pikkunäppärien, asenteita ja ennakkoluuloja tihkuvien murhajuttujen rinnalla myös uudenlaista jännitystä ja yhteiskunnallista näkemystä edustavia kirjoja. Philipsin Kuuman kesän murhiinkaan ei oikein ilkeä liittää enää tuota paljonpuhuvaa dekkaritermiä, siinä määrin omaperäinen ja Yhdysvaltain roturistiriitoja selkeästi hahmottava teos se on.
Juonellisen aineksen ja tapahtumien loogisen kehittelyn suhteen se täyttää varmasti vaativankin salapoliisikirjojen lukijan odotukset, joten sen välittämästä terveestä asenteettomuudesta neekeriväestöön ja Musta valta -liikkeeseen voi hyvinkin mennä jotain perille. On ilahduttavaa, että näinkin konservatiivisella kirjallisuudenalalla alkaa löytyä Philipsin kaltaisia raja-aitoja rohkeasti kaatavia uranuurtajia."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti