20.8.2018

148. Freeling, Nicolas: Pitkä hiljaisuus

Nicolas Freeling
Pitkä hiljaisuus 

WSOY 1973 - Sapo 148
A Long Silence 1972

“Van der Valkista on sanottu, että hänellä on täydellinen luonne; myötätuntoinen rikollisen motiivien tarkkailu on hänen alaansa. Jotenkin myötätuntoa herättävä oli myös se hämmentynyt nuori mies, joka saapasteli hänen puheilleen ja kertoi sekopäiseltä vaikuttavan tarinan kellosta, jonka hän oli varastanut työpaikallaan, hienossa kultasepänliikkeessä. Se oli vain alkusoitto tavallista raakalaismaisemmalle jutulle, josta kasvaa myös Van der Valkin joutsenlaulu. Tämän jutun takia hänet ammutaan kuoliaaksi iltaöisen Haagin sateiselle kadulle.” 


"Van der Valk on uransa lakipisteessä: ylikomisarion arvo ja palkkaedut, moderni toimisto, virkatehtävä tärkeässä komissiossa. Eikä vähäisintäkään velvollisuutta ryhtyä penkomaan hämmentyneen nuoren miehen kello-ongelmaa. Mutta hän aloittaa pikku kokeilun yksityisetsivänä aavistamatta, että joutuukin tutkimaan suurta hiljaisuutta. 
Freelingin kymmenes ja viimeinen Van der Valk -kirja on herkistyttävä, järkyttävä, vankka rikosromaani, melkoinen harvinaisuus dekkarikirjallisuudessa. Loppuosassa päähenkilöksi kohoaa aikaisempien kirjojen rakastettava taustahahmo Arlette, Van de Valkin ranskalainen vaimo, joka yhdessä amsterdamilaisten ystäviensä kanssa tekee sen mihin neuvottomat poliisit eivät pystyneet."

Harvinainen kirja: sankari kuolee puolessa välissä tarinaa. Hollantilaisen sankarin leski, ranskatar Arlette, alkaa penkoa miehensä kuolemaa ja selvittääkin jutun sekalaisten ystäviensä kanssa. Monin paikoin saa harppoa jaarituksien yli ettei nukahtaisi kesken lukemisen. Muuten hyvä tarina ja uskottavan tuntuinen kuvaus siitä, kuinka nuori mies voi joutua rikosten poluille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti