23.8.2018

119. Chandler, Raymond: Helmistä on vain harmia

Raymond Chandler
Helmistä on vain harmia 

WSOY 1971 - Sapo 119
Pearls Are a Nuisance 

(osa niteestä The Simple Art of Murder) 1950

”En ole koskaan kyennyt omaksumaan yletöntä vakavuutta”, sanoo Raymond Chandler, kovaksikeitettyjen rikoskertomusten mestari, jonka jutuissa sankari on täydellinen ja samalla tavallinen, ylpeä ja yksinäinen, roistot reilusti kunnottomia ja naiset naisia eivätkä mitään vaateripustimia. Kun Chandlerin aineksina ovat lisäksi rivakka juonenpunonta ja rautainen sanankäyttö, tuloksena on sekoitus, joka ”saa muun kirjallisuuden maistumaan ikäneitojen teehuoneessa tarjotulta haalealta liemeltä”. Helmistä on vain harmia sisältää kolme tekijänsä taidokkaimpiin kuuluvaa rikosnovellia sekä Chandlerin kuuluisan esseen Se murhaa joka osaa."

Viskiä juodaan ja nyrkeillä hakataan. Eivät ole minua varten nämä kertomukset. Miksen älynnyt pitää näppejäni erossa tästä.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1971: "Chandlerin menestyksekkyys on siinä määrin tyylisävyjen varassa, että suomentaja on avainasemassa, eikä hänen työnsä ole helppo. Ilman välittäjän eläytyvää tyylikorvaa Chandlerin teksti pelkistyy melko yksioikoiseksi kovan linjan ruumiidenteoksi vailla ironian, nokkelan sanaoivaltamisen ja omalaatuisen huumorin vivahteita, joissa Chandler on mielestäni parhaimmillaan. Huhtala on välittäjänä onnistunut, kuten Seppo Virtanen aikaisemmin, ja tässä rikoskertomusvalikoimassa on aito Chandler-atmosfääri. Mainiota, että mukana on myös Chandlerin dekkareita koskeva persoonallinen essee 'Se murhaa joka osaa', johon sietää todella tutustua."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti