22.8.2018

135. Westlake, Donald: Kuuma kivi

Donald Westlake
Kuuma kivi 

WSOY 1972 - Sapo 135
The Hot Rock 1970

"Kun viisi hilpeää osapäivägangsteria New Yorkin kaupungista ryhtyvät tähän keikkaan, he eivät totta vie aavista mihin liemeen lusikkansa pistävät. Veikot näet lupautuvat kaappaamaan takaisin erään afrikkalaisen pikkuvaltion aarteen, pyhän Balabomo-smaragdin - kuuman kiven. Tehtävään heidät palkkaa majuri Patrick Iko, tummapintainen afrikkalainen diplomaatti. Hänen maansa on menettänyt jalokiven vieraalle valtiolle Afrikan maiden itsenäistymisen tuoksinassa.
Suunnitelmaan kuuluu kidnappaus mielisairaalasta vanhalla veturilla, helikopterihyökkäys poliisiasemalle, yksityiskoneen kaappaus ja pari muuta hullun nerokasta heittoa. Kopla on suunnitellut täydellisen rikoksen - mutta mikä menee pieleen? Miksi Balabomo-smaragdi on yhä teillä tietymättömillä?"


"Westlake on onnistunut sekoitus Edgar Wallacea ja P.G.Wodehousea"

Yksi hauskimmista lukemistani jännäreistä. Dortmunder kumppaneineen jahtaa smaragdia ja joutuu murtautumaan vankilaan, poliisiasemalle, mielisairaalaan, pankkiin... Taattua Westlakea: todella hauska, sujuva ja kyllin nopeatempoinen. Tarina ei takerru mihinkään toisarvoiseen, vaan juoni kehittyy hyvin koko ajan. 

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1972: "Nokkelakeksintöinen, hauska ja hyvin kirjoitettu veijaritarina viidestä gangsterista, jotka erään afrikkalaisvaltion pestaamina jäljittävät New Yorkiin näytteille asetettua heimokalleutta, upeaa smaragdia, palauttaakseen sen tämän valtion omistukseen - kivi on näet puolivahingossa toisen kilpailijavaltion huostassa ja tietenkin huolellisesti vartioituna. Kerran toisensa jälkeen taitavat 'ammattimiehet' ovat tämän 'kuuman kiven' tuntumissa, menettävät sen, mutta ryhtyvät sinnikkäästi heti uudelleen punomaan keinoja sen tavoittamiseksi, sillä palkkio on oiva houkutin. Tekijän hyväntuulinen nalja veikkosten luonnehdinnassa ja huima kekseliäisyys smaragdin säilöpaikkojen ja haltuunottokeinojen valinnassa ovat mallikkaita viihdeominaisuuksia."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti