24.8.2018

118. Martin, Hansjörg: Ei snapsia Tamaralle

Hansjörg Martin
Ei snapsia Tamaralle 

Wsoy 1971 - Sapo 118
Kein schnaps fur Tamara 1966

"Kuollut tyttö junassa. Samassa junassa, jossa Hans Obuch on palaamassa epäonnistuneelta liikematkalta Hampuriin. Kauniit tytöt ovat supliikkimies Obuchin heikko kohta, ja tässä tytössä on kuolleenakin jotain niin avutonta ja liikuttavan naisellista, ettei Obuch henno vain häipyä. Romanttinen luonne – ja tietenkin uteliaisuus – saavat hänet ryhtymään Sherlock Holmesiksi: etsimään murhaajaa ainoana johtolankana kuolleen tytön käsilaukusta pudonnut valokuva. Kuva joka esittää Wehrmachtin univormuun pukeutunutta nuorta miestä ja jonka takana lukee: Tamaralle. H. B."

Vuonna 1955 Hampuriin junalla palaava mies löytää kuolleen tytön ja alkaa penkoa tapahtumaa. Sujuva juoni ja kerronta tekevät kirjasta helppolukuisen. Cora (‘perhoseni’) tuo romantiikkaa kertomuksen.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1971: "Epäonnistuneelta liikematkalta palaava mainostoimittaja löytää junassa kuolleen tytön ja palaa pääteaseman pikkukaupunkiin löytääkseen ratkaisun tytön arvoitukseen. Paikallinen elämä pyörii seudun johtavan teollisuuspampun määräysvallassa, ja tämän perhedynastiaan solmiutuu myös kuollut tyttö salaisuuksineen, jolloin jutun selvittämiseen tulee kitkaa ylen määrin. Simmelin ohella ei saksalaisia dekkareita meillä juuri tunneta; pikku teos kartoittaa siis tavallaan uutta kenttää. Juonellisesti pikkunäppärää tekoa, jolle ilmettä antaa nokkelan ironinen sanonta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti