19.8.2018

167. Hammett, Dashiell: Maltan haukka

Dashiell Hammett
Maltan haukka 

WSOY 1974 - Sapo 167
The Maltese falcon 1930

"Vuonna 1930 ilmestynyt Maltan haukka on parasta Hammettia ja samalla yksi vuosisatamme hienoimmista rikosromaaneista. Myös sen sankari, sanfranciscolainen yksityisetsivä Sam Spade on saavuttanut kuolemattoman maineen. Johdonmukainen juoni, realistiset henkilöt, taitavat väistöliikkeet ja harhautukset ovat Hammettin maailmaa, ja tässä maailmassa Sam Spade uiskentelee kuin kala vedessä. Satakahdeksankymmentäsenttinen, löyhästi käärittyjä Bull Durham -savukkeita poltteleva etsivä joutuu mukaan armottomaan piirileikkiin, kun hänen toimistoonsa astelee upea punapää, joka ujosti sopertaen esittää liikuttavan tarinan tunnottoman viettelijän ansaan langenneesta pikkusisaresta. Se oli taitava avausveto pelissä, jonka panoksena oli Maltana haukka, lintua esittävä kallisarvoinen pienoisveistos."

En oikein jaksa käsittää, miksi tämä olisi yksi vuosisatamme hienoimmista rikosromaaneista. Ylimielinen, poliisien kanssa öykkäröivä heppu lyö konnia turpiin ja pussailee konnien hempukkaa käärien aina väliaikoina sätkää.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1974: "WSOY:n Hammett-käännökset karttuvat ripeästi: vuodessa on saatu kolme, jäljellä on enää kaksi romaania ja tukeva nippu novelleja. "Maltan haukka" (1930, suomeksi ensi kerran Tammi 1955) on kaikkien yksityisetsivädekkareiden perusta ja kaksinkertainen klassikko - itsessään ja John Hustonin vuonna 1941 tekemänä elokuvana. Siitä on peräisin yhä toistuva asetelma, toimisto, yksityissihteeri. keskushahmon myyttisen sankarin monimielisesti nähdyt piirteet. Hammett vain sattuu olemaan monia seuraajiaan etevämpi yhtä hyvin lakonisen ja hauskan dialogin kirjoittajana kuin yllätyksellisen tarinan punojana, usein - vaikkakaan ei juuri "Maltan haukassa" - myös yhteiskuntakriitikkona. Hammettin lukeminen ei siis jää pelkän klassikkovelvollisuuden täyttämiseksi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti