20.8.2018

154. Milne, A.A: Punaisen talon arvoitus

A.A. Milne
Punaisen talon arvoitus
 

WSOY 1973 - Sapo 154
The red house mystery 1922

"On kaksi veljestä, musta lammas Robert ja hyvä poika Mark. Toinen karkoitetaan Australiaan, toinen haalii omaisuutta kotona Englannissa. Viidentoista vuoden päästä Robert tulee takaisin ja saa heti luodin otsaansa. Mark katoaa jäljettömiin. Syyllinenkö? Mutta Anthony Gillingham, kuin tilauksesta paikalle tupsahtanut nuori harrastelijadekkari ei usko helppoihin ratkaisuihin. Watsoninsa avulla hän kaivaa vanhan sukukartanon kaikki pölyt ja salat ilmoille ennen kuin hämmästyttävä totuus selviää.
Punaisen talon arvoituksella on vakiintunut klassikon asema salapoliisiromaanin historiassa - sitä kiinnostavampaa tietää Milnen hankkineen maailmanmaineensa ihan muilla ansioilla: Nalle Puhin tekijänä. Eikä monipuolisen mesterin kolmattakaan alaa sovi unohtaa; pilalehti Punchin toimittajan kynänjälki näkyy tämän kirjan mainiosta brittihuumorista."


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1973: "Ennen muuta lastenkirjailijana tunnetun Milnen (1882-1956) salapoliisiromaaneista toinen, v. 1922 ilmestynyt ja alansa klassikkojen joukkoon luettu teos. Sen juonen muodostaa salaperäisen murhatapahtuman selvittely oletetun murhaajan hävittyä jäljettömiin ja kahden toivorikkaan harrastelijasalapoliisin otettua silkasta kiinnostuksesta osansa tutkimusten taakasta. Suomentaja Risto Hannula viittaa Milnen kirjaa ankarasti arvostelleen Raymond Chandlerin esseehen 'Se murhaa joka osaa', ja olen valmis yhtymään niin Chandlerin kuin Hannulan mielipiteeseen joistakin Punaisen talon arvoituksen juonen kiusallisista aukkopaikoista. Tästä huolimatta tuntuu selvältä, että lukijakunta jo kymmeniä vuosia sitten on aistinut tarkoin myös ne avut, joilla kirja on suosionsa saavuttanut, yhtenä näistä persoonallisen, hieman ilkikurisen huumorin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti