19.8.2018

181. Felisatti & Pittorru: Tyttörukka

Felisatti & Pittorru
Tyttörukka 

WSOY 1975 - Sapo 181
A scopo di libidine 1973

"Tyttörukka tosiaan tuo kolmetoistavuotias Fiorella! Hienostoperheen ainoalla lapsella on rahaa ja kauniita vaatteita, mutta isänä omahyväinen öykkäri, eikä äitikään juuri äidistä käy. Kun tytär sitten katoaa, isä panee vaikutusvallallaan Rooman poliisikoneiston liikkeelle. Sympaattinen päällikkö Carraro joutuu aikamoiseen helteeseen tutkiessaan juttua. Kadonnut löytyy - mutta samalla tulee päivänvaloon varsin arkaluontoisia asioita perheen seurapiireistä.
Sapo-sarjan ensimmäinen italialainen dekkari heittää lukijan keskelle Rooman hienoston ihanaa elämää pornoluolineen ja huumekauppoineen. Samalla "Tyttörukka" on realistinen ja suurentelematon kuvaus poliisin arkityöstä ja siihen liittyvistä sosiaalisista ristiriidoista."

Tytön katoamisen myötä paljastuu Rooman hienoston seurapiirien pimeä puoli. Kertojina tunnetun tv-sarjan ‘Täällä keskusrikospoliisi’ tekijät Massimo Felisatti ja Fabio Pittorru.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1975: "Ilmeiseksi epäonnekseen tämä Sapo-sarjan ensimmäinen italialainen dekkari saapuu viimesyksyisen tukevan ja rönsyilevän "Sunnuntainaisen" jälkeen. Yhteiskuntakritiikkiäkin varovasti tapaileva linja ja poliisin arkityöhön huomiota kiinnittävä kertomistapa yhdistävät näitä romaaneja, mutta vertailussa "Tyttörukka" jää tuntumaan hiukan rankomaiselta. Miinuksena on myös lopun kovin sormellaosoittelevan moralisoiva suhtautuminen syylliseen yksilönä. Lukukelpoista keskitasoa kumminkin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti