22.8.2018

138. Rutherford, Douglas: Viisitoista minuuttia lähtöön

Douglas Rutherford
Viisitoista minuuttia lähtöön 

WSOY 1972 - Sapo 138
The Gilt-edged Cockpit 1969

"Taistelu pienen perinteikkään Mascot Motors kilpa-autofirman kohtalosta alkoi täsmälleen viittätoista minuuttia ennen Luxemburgin GP-ajojen lähtöä. Usein osake-enemmistön kaappaus liike-elämässä on varsin hienovarainen ja taidokas suoritus, mutta kun peliin starttaa mammuttimainen British Automotive Traction Holdings, kuuluisan Daytonin kilpatallin avokätinen rahoittaja, valtausyrityksestä taatusti tulee raaka peli, jossa vaa'an kielenä olevat osakkeenomistajat kolataan autuaammille osinkomaille. Pieni Mascot Motors ei säiky suuria seteleitä. Siitä pitävät huolen uusi voittamaan luotu prototyyppi ja kokenut GP-kettu Patrick Crawford. Tapahtumat liikkuvat mannermaisten kilpa-ajojen ja Lontoon Cityn kulissientakaisten operaatioiden kiihottavassa maailmassa."

En seuraa kilpa-ajoja, en edes omista minkäänlaista autoa, mutta tämä kilpa-autojen maailmaan sijoittuva jännäri oli mukava lukea. Sapo -sarjassa tämä on luokiteltu perinteiseksi salapoliisiromaaniksi, mutta minä olen toista mieltä. Scotland Yardin heppu kyllä vilahtaa kuvassa, mutta tarinan sankari, Patrick Crawford selvittää kuka on tarinan konna. Kyseessä on mielenkiintoinen jännitysromaani jonka luokittelisin Sapo -sarjan luokkaan modernia jännitystä.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1972: "Tekijä luettelee alussa kiitollisuutensa asiatiedoista sekä erinäisille moottoriurheilun harjoittajille että Cityn liikemiehille ja vakuuttaa sitten kirjan pääjuonteeksi sijoittuvan armottoman kilvan suuriin autokilpailuihin osallistuvien autofirmojen kesken omasta päästään sepitetyksi - olettaisi sentään toisen puolen olevan totta, koska kirjassa siten olisi lisää kiinnostavuutta. Lieneekö kerätty asiatietous ollut sen verran sulamatonta tai suuren rahan vuoksi tulenarkaa, että tekijä ei oikein ole saanut kirjaansa toimimaan, ei jännitysromaanina eikä autourheilun epäilmiöihin huomiota kiinnittävänä paljastajana. Tulos on kummassakin tasossa vaisu, etenkin kun ajattelee aiheen mahdollisuuksia kumpaankin suuntaan erikseen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti