22.8.2018

137. Floriot, René: Totuus langan varassa

René Floriot
Totuus langan varassa
 

WSOY 1972 - Sapo 137
La vérité tient à un fil 1970

"Liliane de Rosemaria syytetään rikkaan rakastajansa Max Darteaun murhasta - ja pahalta näyttää. Vain Lilianella on huoneiston avaimet eikä tietoakaan alibista, ja Liliane ja Max riitelivät raivoisasti ennen murhenäytelmää. Tytöltä löydetään rahasumma joka aivan ilmeisesti on peräisin Darteaun kassakaapista, ja hänellä on toinenkin rakastaja, nuori hämäräperäinen ulkomaalainen. Ilmenee yhteyksiä lesbolaiseen seurapiirirouvaan ja huumejuttuihin. Kaunis Liliane ei toki ole niin hieno nainen miltä näyttää mutta hän on syytön. Vain sattuma ja tähtiluokan asianajaja estävät varmalta näyttävän oikeusmurhan. Totuus langan varassa on ensimmäinen ranskalainen romaani Sapo-sarjassa, ja sen kirjoittaja on Ranskan kuuluisimpia rikosasianajajia. Niinpä pääpaino onkin rikoksen selvittelyssä, poliisin, tutkintotuomarin ja tuomioistuimen toiminnassa. Teos kritikoi Ranskan oikeuslaitosta; se on suorastaan loistelias tutkielma siitä mekanismista, joka johtaa väärään tuomioon. Pelkkänä dekkarinakin kirja on parhaita mitä Ranskassa on sodan jälkeen kirjoitettu, jännittävä kuin mikä. Totuus on sananmukaisesti langan varassa."

Tämä on tyylipuhdas poliisiromaani. Kirjassa kuvataan uskottavasti poliisityötä ja asianajajien toimintaa. Lukijassa herää ajatus: kuinkahan monta syytöntä viruu maailman vankiloissa? Teoksesta tehtiin aikanaan (1976) 20-osainen TV-sarja. Hyvä ja ajatuksia herättävä kirja.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1972: "Sapo-sarja on tähän asti tuottanut niin yksinomaisesti englantilaisten ja pohjoismaisten kielialueiden dekkarisatoa, että ihan yllättyy havaitessaan, kuinka vasta sarjan 137. teos on ranskalainen. Tekijä on takakannen mukaan Ranskan kuuluisimpia rikosasianajajia eikä lukijakaan tuota juuri epäile, niin rikkiviisaan loogista ja turhankin yksityiskohtaista on rikkaan urakoitsijan murhajutun selvittely aina lähtökohdista tuomioistuimen päätökseen, missä väärä tuomio on vain hiuskarvan varassa. Asianajajatekijää ovat ilmeisesti eniten kiinnostaneet ne seikat, mitkä yleensä ranskalaisessa tuomioistuinkäytännössä saattavat johtaa ongelmalliseksi osoittautuvan rikoksen virheelliseen ratkaisuun, eikä hän ole malttanut olla tuomatta mukaan joitakin ulkopuolisiakin oikeustapauksia. Hieman asiakirjan kuivakasta rapinaa ja turhan selonteon tarkkuutta kesähelteisen naislukijan näkökulmasta, mutta oikeusjuttuna osaava toki."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti