23.8.2018

122. Harrington, Joseph: Toivoton tapaus

Joseph Harrington
Toivoton tapaus
 

WSOY 1971 - Sapo 122
The Last Doorbell 1969

"Kun vanha Ernest Detweiler kuoli, hänen arkistonsa siirtyi nuorelle etsiväkollegalle Jane Boardmanille. Koko valtava paperipaljous käsitteli yhtä ainoaa juttua: Elsie Gebhardtin tapausta. Pienen Elsie-tyttösen kidnappaus oli ollut suuri uutinen newyorkilaislehdissä - yksitoista vuotta sitten. Ja siitä lähtien Detweiler oli yrittänyt ratkaista sitä. Nyt tämä toivoton tapaus oli Jane Boarmanilla. Hän päätti selvittää sen ystävänsä, luutnantti Frank X. Kerriganin kanssa. Heidän ainoa johtolankansa oli lapsenryöstäjän neuroottinen tarve kirjoittaa kirjeitä uhrinsa kotiväelle. Toivoton tapaus on tekijänsä kolmas poliisiromaani. Se antaa kiinnostavan näkökulman poliisin arkiseen ja usein toivottomalta näyttävään uurastukseen."

Tästä kirjasta tulee väistämättä mieleen Freeman Wills Croftsin mainiot poliisiromaanit. Tämä ei kuitenkaan aivan yllä niiden tasolle, mutta kirjailijalla on kuitenkin oikea ote: juonta viedään eteenpäin loogisesti ilman turhia sivuhyppyjä. Lopussa Janen pomo yrittää saada kunnian tapauksen selvittämisestä, mutta oikeus voittaa siltäkin osin.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1971: "Meillä ensi kerran esiintyvän amerikkalaisen tekijän Joseph Harringtonin Toivoton tapaus tuntuu aluksi vaatimattomalta, osin kömpelöltäkin, mutta lukemisen edistyessä juuri tuo vaatimattomuus kääntyy eduksi. Harrington on lähtenyt tekemään nimenomaan poliisiromaania, jossa arjen hohdottomalla puurtamisella on keskeinen sija. Palapelistä on kysymys siinä kuin klassisessakin dekkarissa, mutta tämän palapelin osaset eivät löydy kirjoituspöydän ääressä vaan sitkeässä kenttätyössä, jonka seuraaminen on jännittävää sekin. Vanhan lapsenryöstön selvittäminen etenee mitättömien johtolankojen varassa ja vaatii varsin epäromanttista käytännön puuhailua, jopa pari pisaraa jonkinmoista totuuden intohimoakin. Poliisikunnan sisäisten juonittelujen kuvauksessa taas on ounastelevinaan läheltä koetun kitkeryyttä. Sapo-sarja on viime aikoina juuttunut keskinkertaisuuteen, ja vaikka Toivoton tapaus ei siihen juuri loistoa lisääkään, on sillä etunaan ainakin hiven epäsovinnaisuutta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti