19.8.2018

168. Westlake, Donald: Ottakaa pankki kiinni!

Donald Westlake
Ottakaa pankki kiinni! 

WSOY 1974 - Sapo 168
Bank shot 1972 

 
"Dortmunderin ja Kelpin luotsaama tuttu hilpeä kopla on jälleen vapaalla jalalla. Hohtoidean esittää Kelpin veljenpoika Victor, entinen FBI:n mies. Pankkikeikkahan se on, kapitalistien ja siirtolaisten osakepankin väliaikainen pääkonttori, betonialustalle nostettu asuntovaunu. Ei mikään ole sen yksinkertaisempaa kuin hankkia kuorma-auto paikalle, kiinnittää asuntovaunu sen perään ja varastaa koko pankki yhdellä kertaa…"

Grillibaarin varastohuoneessa kokoontuvat jälleen vanhat tuttavukset. Laiha, nuutuneen ja väsyneen näköinen Dortmunder, alati innokas autovaras Kelp ja sopivia ajoreittejä miettivä autokuski Murch. Tällä kertaa mukana ovat myös Dortmunderin asuinkumppani May, Murchin äiti ja Kelpin veljenpoika Victor, entinen FBI mies. Tarkoituksena on ryöstää 15m pitkä ja 4m leveä väliaikainen pankkirakennus. Huvittavassa tarinassa koplaa yrittää saada kiinni mainiot poliisikapteeni Deemer ja luutnantti Hepplewhite. Westlake on hyvässä vedossa. Tarina alkaa Dortmunderin lipevällä huijausyrityksellä ja loppuu vauhdikkaasti. Siis vauhdikkaasti…!


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 9/1974: "Monilla nimillä ja moneen tapaan kirjoittava Donald E. Westlake on silmissäni tämän hetken jännityskirjailijoiden kärkinimiä, ja ilahduttavan nopeasti puoleen tusinaan (varhemmat kioskikirjat mukaan lukien) karttuneen käännösnipun parhaimmistoa puolestaan on tämä "Ottakaa pankki kiinni!" Kysymyksessä on enemmän veijariromaani kuin dekkari, samantyyppinen ja samoja henkilöitä käsittelevä kuin "Kuuma kivi", niin Sapo-sarjaan kuin molemmat onkin sijoitettu. Kummassakin kirjassa Westlaken koominen fantasia toimii yhtä tehokkaasti sekä kielen että tilanteiden tasolla, ja kummassakin on kysymys pikemminkin yrityksestä suorittaa mahdottomalta tuntuva tehtävä kuin varsinaisesti rikoksesta - siksi hiukan vierastankin takakannen puhetta "hilpeänkarmeasta gangsterijoukosta". Westlake on väkivallattoman jännityksen taitaja, jonka tämänkertainen tehtävä on ollut kertoa hyvä tarina mahdollisimman hyvin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti