23.8.2018

123. Johnson, E. Richard: Tappaja palaa kaupunkiin

E. Richard Johnson
Tappaja palaa kaupunkiin 

WSOY 1971 - Sapo 123
Mongo's Back in Town 1969

"Kaupunki oli kiedottu joulukoristuksiin sinä päivänä kun hän astui linja-autosta 51. kadun ja Floydin kulmassa olevalla asemalla kaupungin keskustan pohjoisosassa."

Näin tappaja palasi kaupunkiin. Kirjailija tuntee rikollismaailman – hänet tuomittiin murhasta yli 20 vuodeksi kalterien taakse. Hän kuvaa inhorealistisesti rikollisten, prostituoitujen, aineidenkäyttäjien ja muiden laitapuolen kulkijoiden maailmaa joka sisältää hyväksikäyttöä, petosta ja väkivaltaa. Luin Johnsonin esikoisteoksen Armoton katu (Sapo 113) ja luulen että tämän kirjan jätän lukematta.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1971: "Sille,joka on lukenut Johnsonin viime vuonna suomennetun Armottoman kadun ei hänen toisella kirjalla ole paljon uutta annettavaa. Yhdysvaltalaisen alamaailman kuvaajana Johnson on niin kova, että käänteisen romantiikan maku alkaa haitata: palkkamurhaajien, sutenöörien ja kapakoitsijoiden maailma on siinä määrin vailla lenkkejä muuhun yhteiskunnalliseen todellisuuteen, että päällimmäiseksi jääkin puhtaaksiviljelyn, hyväksikäyttämisen tuntu."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti