19.8.2018

171. Queen, Ellery: Kenkäparin arvoitus

Ellery Queen
Kenkäparin arvoitus
 

WSOY 1974 - Sapo 171
The Dutch shoe mystery 1931

”Abigail Doornin tapaus oli 1920-luvun kuohuttavimpia. Miljonäärin, finanssineron, vanhan lempeän rouvan murhan tutkiminen uskottiin Ellery Queenille. Tämä Sherlock Holmesiin verrattu tutkija pystyi kuin pystyikin ratkaisemaan sen. Mutta se vei hänet aivan erityislaatuisten tapahtumien labyrinttiin, ja hänen horjumaton uskonsa järjen voimaan joutui kovalle koetukselle. Ilman kahta johtolankaa, kirurgin varusteisiin kuuluvia kangashousuja ja kangaskenkiä, koko juttu olisi kenties vieläkin selvittämättä.”

Kuuluisan kirjoittajaparin kertojan kyvyt eivät tässä kirjassa oikein vakuuta. Näistä aineksista olisi saanut kohtalaisen rikosromaanin, mutta tämä kirja on aika työläs lukea.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1/1975: "Dekkariklassikoihin jo luetun Ellery Queen-sarjan alkuteoksia. Isä ja poika Queenin selvitettävänä on visainen rikkaan, vanhan rouvan murha tarkoin vartioiduissa sairaalaolosuhteissa, vaikkakin tietysti kaikkien rouvan kuolemasta hyötyvien ollessa lähituntumissa. Lukija pidetään niin tarkoin tapahtumien tasalla, että verkkaiseen kulkuun ennättää jo pitkästyäkin. Ratkaisu on päättelymahdollisuuksien rajoissa, mikäli etsii murhaajaa niistä, joille teon suorittaminen oli teknisesti mahdollista."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti